Az Európai Unió által finanszírozott, és a kereskedelmi halászat szándékolatlan fogásainak kiküszöbölésére indított kutatási projekt során egy, a dinoszauruszok kortársának számító, rendkívül ritka ősi cápafajt fedeztek fel Portugália partjainak közelében.

Különösen ritka cápa bukkant fel a portugál partoknál

Az idén júliusban elindított program egyik legfontosabb célját egyrészt az európai vizekben élő ritka és veszélyeztetett tengeri fajok egyedszámának feltérképezése, másrészt pedig a kereskedelmi halászat káros hatásainak kiküszöbölését célzó új módszerek kidolgozása alkotja.

A kereskedelmi halászat úgynevezett szándékolatlan fogásainak minden évben több millió védett faj, köztük delfinek, tengeri teknősök, úszólábúak és cápák esnek áldozatáulForrás: Smithsonian Ocean Portal

Egyes védett tengeri állatfajok, így például a kisebb cetfélék, a tengeri teknősök és cápák számára

súlyos veszélyt jelentenek a mélybe eresztett halászhálók.

Az úgynevezett szándékolatlan fogások miatt minden évben jelentős mennyiségben pusztulnak el a halászhálókba akadt védett tengeri állatok.

Halászhálóba akadva elpusztult fókákForrás: Pinterest

A portugáliai Algarve partjainak közelében végzett monitoring közben a projekt tengerbiológusai egy, az európai vizekben különösen ritka, rendkívül bizarr kinézetű galléros cápára akadtak.

Ami különösen szokatlan, hogy a mélytengeri életmódot folytató fajt a partközeli sekély vizekben sikerült megfigyelni.

A dinoszauruszok korát idézi a bizarr cápafaj

A galléros cápa (Chlamydoselachus anguineus) a rendkívül ősi vonásokat mutató szürkecápa-alakúak (Hexanchiformes) rendjén belül önálló családot, illetve nemzetséget alkot. A fosszilis bizonyítékok tanúsága szerint a galléros cápák még a dinoszauruszok korában, a földtörténeti középkorban (mezozoikum, 206 millió évtől 65 millió évig) alakultak ki, és a krétakortól kezdve szinte semmit sem változtak.

Galléros cápa (Chlamydoselachus anguineus)Forrás: Sharkpedia

Első ránézésre azt gondolnánk, hogy nem is cápával, hanem valami egyéb, a horrorfilmek világát idéző tengeri élőlénnyel van dolgunk.

Külső jegyeiben ugyanis a galléros cápa nem nagyon emlékeztet a „klasszikus” cápákra, a középső állású szájával, hosszú angolnaszerű törzsével és az aszimmetrikus farok előtti egyetlen, alacsony hátúszóvjával.

A dinoszauruszok korát idéző ősi cápafaj csak rendkívül ritkán bukkan fel a partközeli sekélyebb vizekbenForrás: Sharkpedia

Ami talán a legszokatlanabb, a gallérszerű képletekkel fedett hat kopoltyúrés, amiről a faj a nevét is kapta.

Egészen a 19. század végéig úgy vélték, hogy a galléros cápák a dinoszauruszokkal együtt haltak ki a krétakor végén,

ám az 1880-as években Japán vizein kifogtak egy eleven példányt, amelyet Garman írt le a tudomány számára, 1884-ben.

A frissen felfedezett galléros cápáról készített tudományos illusztráció 1887-bőlForrás: Wikimedia Commons

A galléros cápákat csak rendkívül ritkán lehet megfigyelni,

a mostani portugáliai észlelés előtt utoljára 2007-ben a Tokiói-öbölben láttak egyet,

szintén a felszínhez közeli vizekben.

Háromszáz borotvaéles fog ül az állkapcsaiban

Az Algarve közelében felfedezett példány teljes hossza másfél méter volt, az ILF Science tudományos szaklap beszámolója szerint. A galléros cápák kifejlett példányainak átlagos testhosszúsága 1,3 -1,6 méter, maximum kétméteresre nőnek meg. A középállású (pleziomorph) száj mellet ugyancsak a rendkívül ősi cápák korát idézi a szem előtt, oldalra néző orrnyílás. (A modern cápák alsóállású szájjal és orrnyílással rendelkeznek.)

Ősi vonás a középső állású száj isForrás: YouTube

A felfedezése óta eltelt közel másfél évszázad alatt alig néhány példányát sikerült csak megfigyelni ennek a mélytengeri életmódot folytató és jellemzően az óceán szürkületi (bathyális) zónájában, 200 méter alatti vízmélységben élő cápafajnak.

Több mint 800 méteres vízmélységben mélytengeri merülőeszköz által lefotózott cápa. A galléros cápa élőhelye a szürkületi zónaForrás: NOAA

A galléros cápa állkapcsaiban 300, három csúccsal rendelkező nagyon hegyes és éles fog ül.

Az elpusztult, illetve kifogott példányok gyomortartalom vizsgálata azt mutatja, hogy a galléros cápák étrendjének kétharmadát lábasfejűek alkotják.

Háromszáz, három csúccsal ellátott apró, ám borotvaéles fog ül a galléros cápa állkapcsábanForrás: Wikimedia Commons

A megfigyelések szerint csak az Atlanti -, illetve a Csendes-óceán vizeiben honos, az Indiai-óceánból nem ismert.

A galléros cápa elterjedését ábrázoló térképForrás: Wikimedia Commons

Egészen 2009-ig úgy vélték, hogy a család (Chlamydoselachidae) csupán egyetlen fajból áll, ám 2009-ben bebizonyosodott, hogy a Dél-afrikai Köztársaság atlanti vizeiben megfigyelt galléros cápák önálló fajt alkotnak, amely a Chlamydoselachus africanus tudományos elnevezést kapta.