Több környezetvédelmi aktivistát szeretne látni, nagyobb odafigyelést szorgalmaz a globális veszélyekre, és nekiment Donald Trump amerikai elnöknek a vasárnapi klímacsúcson Arnold Schwarzenegger. A világhírű filmsztár és környezetvédelmi aktivista felszólalásáról az Origó helyszíni tudósítója küldött összefoglalót.

Itt az ideje felébredni a csipkerózsika álomból

A Terminátor filmek ismert sztárja, egykori kaliforniai kormányzó és az R20 Környezetvédő Szervezet alapító elnöke a németországi Bonnban zajló nemzetközi klímacsúcson

kemény és határozott véleményt fogalmazott meg a klímaváltozás kapcsán.

 

Schwarzenegger szerint eljött az ideje a gyökeres szemléletváltozásnak a klímavédelem ügyébenForrás: Getty Images/Michael Tullberg

Ahogy mondta, minden erőfeszítésével szorgalmazza, hogy a környezetvédelmi aktivisták fordítsanak nagyobb és azonnali figyelmet az orrunk előtt zajló, olyan egészségügyi veszélyekre, mint a levegő- vagy a vízszennyezés.

Már éppen itt az ideje, hogy felébredjünk"

– hangsúlyozta a párizsi megállapodás végrehajtásával kapcsolatban.

A  globális felmelegedés a 21. század egyik legnagyobb kihívásaForrás: Pixabay

 „Beszélnünk kell arról, ami igazán számít! Például arról, hogy naponta 25 ezer ember hal meg a világon a környezetszennyezés miatt."

Éppen a lényeg számít hiánycikknek

Erőteljes előadásában Schwarzenegger kritikát fogalmazott meg a környezettel foglalkozó közösségek felé, melynek lényege, hogy a világhírű klímaaktivista szerint „pont a lényeg hiányzik" a globális felmelegedésről szóló vitákból, és a közvetített üzenetekből.

A terminátor szerint fogytán az időnkForrás: AFP/Archives du 7eme Art / Photo12

„Az emberek egyszerűen nem fordítanak elegendő figyelmet arra, hogy az energiapazarlásuk legalább két Celsius fokkal növeli a globális hőmérsékletet, ahogy arra sem, hogy láthatóan emelkedik a tengerszint" – tette hozzá az egykori kaliforniai kormányzó.

Schwarzenegger úgy véli, hogy a konkrét kérdésekre kell felhívni a figyelmet,

a konkrét problémákra fókuszálni és megváltoztatni a nézőpontunkat.

A légszennyezettség aggasztó növekedésén kívül a sarki jég olvadása és a tengeszint lassú, ám folyamatos emelkedése is komoly kihívás elé állítja az emberiségetForrás: AFP/Marcel Mochet

„Egyre több ember küzd rákos megbetegedésekkel és számtalan gyermeket diagnosztizálnak asztmás tünetekkel" – sorolta a példákat, mint „a legjobb megközelítéseket" a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Mr. Trump, a múltba csak én tudok visszamenni!

Vasárnapi beszédében Arnold Schwarzenegger hangsúlyozta jól ismert, ellentétes nézőpontját az amerikai elnök júniusi kijelentésével kapcsolatban.

Schwarzenegger kritizálja az amerikai elnök klímaszkeptikus álláspontjátForrás: MTI/EPA/Kim Hi Csul

A klímaegyezményből való kilépés okán a filmsztár rámutatott ugyanis,

hogy évente csak Amerikában 200 ezer ember hal meg a légszennyezés miatt.

Szerinte a tiszta energiát támogatni kell, nem „szemben úszni az árral". Schwarzenegger júniusi videóüzenetében viccesen fogalmazva utalt a nagysikerű Terminátor filmekre. „Mr. Trump, a múltba csak én tudok visszamenni" – poénkodott akkor a klímaaktivista, utalva a filmsorozat egyes momentumaira.

Arnold Schwarzenegger számos fórumon emeli fel a szavátForrás: AFP

Korábban többször hangoztatta azt is, hogy

szerinte amúgy értelmetlen erőfeszítésnek bizonyul meggyőzni az embereket arról, hogy mondjanak le az autóikról

vagy a repülőgépes utazásokról. Ehelyett inkább olyan technológiákra van szükség, melyek lehetővé teszik, hogy mindenki úgy éljen, ahogy szeretne, de közben nem szennyezi a környezetét.