A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kidolgozott és első ízben meghirdetett, 3 milliárd forint keretösszegű „Élvonal" kiválósági programban 12 kutatócsoport-vezető nyert el egyenként 150 és 300 millió forint közötti támogatást, amelyet a következő öt évben a kutatócsoportja létrehozására vagy bővítésére, és világszínvonalú eredményeket ígérő felfedező kutatási projektje magyarországi megvalósítására fordíthat.

Tudomány az ország felzárkóztatásának szolgálatában

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke a döntésről elmondta: „Az Élvonal programmal új, nemzetközi összehasonlításban a tudományterületük felső 10%-ába tartozó kutatócsoport-vezetőt és kutatócsoportját támogató kiválósági program indult el hazánkban, amely európai mércével mérve is jelentős támogatást biztosít a legkiválóbbaknak.

Pálinkás József akadémikus, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökeForrás: NKFI Hivatal/Posztós János

A felhívásra valamennyi tudományterületről a legdinamikusabb alkotási szakaszban lévő vezető kutatók adtak be pályázatot,

akik nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos hatást kiváltó eredményeket értek el, szakterületük formálóivá váltak, és stratégiai szerepük van abban, hogy Magyarország a fejlett országokhoz felzárkózzon.

A magyar tudomány szellemi központja, a Magyar Tudományos AkadémiaForrás: MTI/Jászai Csaba

A támogatást most elnyert 12 vezető kutatónak kutatási terve alapján reális esélye van arra, hogy a következő öt évben világszínvonalú eredményeket érjenek el hazai kutatóműhelyekben."

A természettudományok uralják a mezőnyt

A programra 45 pályázat érkezett, összesen mintegy 11,5 milliárd forintos támogatási igénnyel. A benyújtott pályázatok 80%-a (darabszám és támogatási igény szerint egyaránt) a matematikai, fizikai, kémiai és mérnöki tudományok, valamint az orvosi és biológiai tudományok területéről érkezett.

A pályázatok többsége természettudományi tárgyúForrás: MTA BTK

A többi pályázat fele-fele arányban oszlott meg a bölcsészet- és társadalomtudományok, valamint az agrár-, ökológiai, környezet- és földtudományok között.

Prezentációk alapján döntött a szakértői csoport

A támogatói döntés anonim szakértők és testületek többszintű értékelése,

valamint a pályázók személyes prezentációja alapján született meg.

Minden benyújtott pályázatot először az NKFI Hivatal által a szakterületi kollégiumok javaslatai alapján felkért négy-négy, köztük legalább egy külföldi, anonim szakértő értékelt.

Igen jelentős arányt képeztek az orvosbiológiai tárgyú pályázatokForrás: Nature

Ennek alapján a szakterületi kollégiumok által javasolt szakértői csoport a pályázatokat a pályázati kiírás kiválasztási kritériumai szerint egyenként értékelte,

majd a legjobb húsz kiválasztott pályázót személyes prezentáción is meghallgatta.

A szakértői csoport a prezentációkat követően tett javaslatot a döntésre.

Alapkutatási témákkal, és tematikus megkötöttség nélkül lehet pályázni

Az Élvonal felhívásra tematikus megkötés nélkül lehet pályázni alapkutatási témákkal, ha a pályázó életrajza és kutatási terve a felhívásban foglaltaknak megfelel. A 2018–2022 közötti időszakban az NKFI Alapból 3 milliárd forint keretösszeg fordítható a pályázatra, ebből a 2018. évi kifizetésekre rendelkezésre álló forrás 600 millió forint.

tudományForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Andrew Brookes

Az ötéves projektperiódus lejárta után a mostani kedvezményezettek további támogatást csak újabb pályázattal nyerhetnek el, nyílt versenyben megmérkőzve az akkori élvonalbeli pályázókkal.