Három méterre a parttól ért halálos cápatámadás egy férfit Kubában

2017.11.14. 19:10

Az ötödik legnépszerűbb kubai fürdőhelyen, a karibi szigetország keletei partján fekvő Guardalavaca Beach strandján ért halálos kimenetelű cápatámadás egy férfit, a helyi hatóságok tegnap, hétfőn kiadott közleménye szerint.

Mindössze három méterre a parttól történt az esti cápatámadás

A súlyos incidens még szombaton a késő esti órákban, sötétedés után történt a népszerű kubai fürdőhelyen.

A 22 éves helyi illetőségű férfi áldozat másodmagával ment a vízbe,

és alig három méterre a parttól az egészen sekély vízben, mindenféle látható előzmény nélkül következett be a tragédia.

Guardalavaca Beach homokos strandjának köszönhetően Kuba egyik legnépszerűbb fürdőparadicsomaForrás: YouTube

A ragadozó az áldozat bal lábát ragadta meg, aki a kórházba szállítása közben, a mentőautóban hunyt el. Enrique Remedios Contis a helyi klinika szakorvosa, aki az áldozatot megvizsgálta elmondta, hogy a férfi bal combján egy igen széles és mély, súlyos roncsolást okozó harapásnyom volt észlelhető.

A cápa harapása elszakította a combban futó nagy artériát,

ami miatt az áldozat percek alatt teljes vérmennyiségének mintegy 20 százalékát elvesztette

a doktor diagnózisa szerint. Az áldozat gyors halálát a súlyos vérveszteség nyomán kialakult sokk, a keringési és légző rendszer összeomlása okozta.

Guardalavaca Beach térségében nagyon régóta nem történt cápatámadás (a kép illusztráció)Forrás: Elter Tamás

Guardalavaca Beach vizein hosszú évek óta nem történt hasonló incidens.

Amit különösen furcsának tartanak, hogy alig derékig érő vízben, mindössze három méterre a parttól következett be a végzetes kimenetelű attak.

Az incidens körülményei arra utalnak, bikacápa volt a támadó

Annak ellenére, hogy a derékig érő sekély vízben bekövetkezett cápatámadások viszonylag ritkának mondhatók, de korántsem szokatlanok.

A bikacápa mindenütt elterjedt fajnak számít a trópusi partvidékeken,egyedül a Vörös-tengerből hiányzik teljesenForrás: NBC

Az egyik, a Karib-tengeren és Kuba partvidékén is közönségesnek tekinthető trópusi faj, a bikacápa (Carcharhinus leucas) ugyanis kifejezetten a sekély, gyakran alig egy-két méter mély partközeli vizekben vadászik.

Bikacápa a mexikói Playa de Carmen vizein. A bikacápák kedvelik a hullámzástól felkavarodó sekélyvízi homokos aljzatotForrás: Elter Tamás archívuma

A tengerbiológusok ezt a robosztus alkatú, a kékcápafélék családjába (Carcharhinidae) tartozó 2,5 -3,3 méteres átlagos testhosszúsággal rendelkező fajt tartják a legagresszívebb cápának a nagy fehér (Carcharodon carcharias) után.

A nagy fehér cápa vadászterülete szintén a parti öv, ám 5-10 méternél kisebb mélységbe nem úszik ki, szemben a bikacápávalForrás: Youtube/viralhog

Csakhogy amíg a nagy fehér cápa legfeljebb 5-10 méteres vízmélységig merészkedik ki a partok közelébe,

addig a bikacápa egészen a megfeneklésig kiúszik

főleg azokon a partszakaszokon, ahol az állandó hullámverés és a lazaüledékes tengeraljzat , vagy a folyótorkolatok, esetleg kikötők közelsége miatt zavaros a víz.

A bikacápa rendkívül robosztus testfelépítésű, és a közepes-nagyméretű cápák közé soroljákForrás: Wikimedia Commons

A szerencsétlenül járt kubai áldozat aligha tudhatta, hogy olyan területeken, ahol az emberre potenciális veszélyt jelentő cápafajok honosak,

nem tanácsos alkonyatkor illetve sötétedés után a vízbe menni,

mert ez a napszak a prédálás szempontjából e fajok, - így köztük a bikacápa – egyik legaktívabb időszakának számít.

A Mexikói-öbölben kifogott bikacápa. A karibi térségben közönségesnek számít ez a fajForrás: Origo

Noha még nem ismert információ a hétvégi támadást elkövető cápa fajmeghatározásáról, a támadás sajátosságai alapján csaknem a bizonyosság szintjén állítható, hogy bikacápa áll a súlyos incidens hátterében.

A bikacápának legnagyobb a harapásereje az összes cápafaj közül

A bikacápa világszerte elterjedt a trópusi öv partvidékein, mind az atlanti, mind a pacifikus, mind pedig az indiai-óceáni térségben.

Kifejezetten sekélyvízi faj, életterét a felszíntől 30 méteres mélységig terjedő víztömeg alkotja.

 

A bikacápa képes a megfeneklésig sekély vízbe is kiúszniForrás: Wikimedia Commons

Különleges tulajdonsága, hogy képes elviselni az erősen csökkent sós vizet,

sőt tökéletesen adaptálódik az édesvízhez is.

Ennek tudható be, hogy a nagyobb trópusi folyamokba, mint például a kelet-afrikai Zambezibe, az Amazonasba, de még a Perzsa-öbölbe torkolló két nagy folyóba, a Tigrisbe és az Eufráteszbe is felúszik időnként.

A trópusi vidékeken a bikacápa rendszeresen felúszik a folyókonForrás: Elter Tamás archívuma

Nem egyszer a torkolatvidéktől több száz kilométerre is sikerült a folyamokba felúszó bikacápákat megfigyelni, az eddig ismert „rekorder" az Amazonason csaknem háromezer kilométerre hatolt fel. A bikacápa ugyancsak kedveli a zavaros vizeket, ezért nagy előszeretettel tartózkodik a folyótorkolatokban, lagúnákban, vagy a piszkos vizű kikötők környékén.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Uso

A karibi térségben szinte mindenhol megtalálható,

jelentősebb populációjuk él a Mexikói-öbölben (a Mississippibe is nem egyszer beúsznak), Kuba környékén és a térséghez közeli Bahamákon.

A bikacápa rendkívül agresszívan tud viselkedniForrás: Complex

Prédálás közben rendkívül agresszív, és a vizsgálatok szerint a bikacápáé a legerősebb harapás a cápák világán belül. Az úgynevezett harapásmérővel elvégzett kísérletek során egy bikacápa 4,2 tonna/cm2 harapáserőt produkált. ( Összehasonlításként, a nagy fehér harapásereje 1,6 tonna/cm2.)

A bikacápa felső állkapcsában lapos, háromszög alakú finoman fűrészezett szélű fogak ülnekForrás: Dr. Ross Robertson

A bikacápa felső állkapcsában lapos, háromszög alakú, és enyhén hajlott fűrészes szélű, az alsó állkapcsokban pedig keskeny, ugyancsak csipkézett szélű fogak ülnek. A bikacápa harapása e fogszerkezetnek köszönhetően rendkívül mély roncsolásos sérülést okoz, ezért is tekintik különösen veszélyes cápafajnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK