Dédunokáinknak is rendkívüli kihívás lesz az éghajlatváltozás

Bonni klímacsúcs
Jarry Brown ( a kép bal szélén), Kalifornia állam kormányzója az újságíróknak nyilatkozik a bonni klímacsúcson
Vágólapra másolva!
A Bonnban zajló nemzetközi klímacsúcs a fő kérdésre, a szorító gondok elleni hatékony fellépés módszereire fókuszál. Jerry Brown Kalifornia állam kormányzója, és Karl-Heinz Lamberz, a Régiók Európai Bizottságának elnöke ezekről a gondolatokról nyilatkozott röviden az Origó helyszínen lévő tudósítójának.
Vágólapra másolva!

Sokkal szorosabb együttműködés szükséges az EU és az Egyesült Államok között

Szorosabbra fonnák az együttműködést az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok között az egyre sürgetőbb éghajlatváltozási jelenségek megfékezése érdekében. A bonni klímakonferencián épp a közös tárgyalásukról kilépve csíptük el a folyosón Jerry Brown kaliforniai kormányzót és Karl-Heinz Lamberz urat, a Régiók Európai Bizottságának elnökét.

Jarry Brown ( a kép bal szélén), Kalifornia állam kormányzója az újságíróknak nyilatkozik a bonni klímacsúcson Forrás: Bonni Klímacsúcs

– fogalmazott viccesen Jerry Brown, aki Kalifornia kormányzójaként számos, klímaváltozáshoz kapcsolódó intézkedést foganatosított az államban. – „Mivel Donald Trump, amerikai elnök egyszerűen úgy döntött, hogy nem dolgozik az éghajlatváltozási kérdések megoldásán, a polgármesterek és a régiók munkája még fontosabbá vált."

Minden országnak közös a felelőssége

Elárulta azt is, hogy a bonni klímacsúcson több megbeszélést folytattak a Régiók Európai Bizottságával, hiszen egyre nagyobb szükség van az ilyen jellegű együttműködésékre, mert a természeti katasztrófákat látva bizony „van veszítenivalónk".

Karl-Heinz Lamberz (a kép bal szélén) és Jerry Brown Forrás: Bonni Klímacsúcs

„Amikor az egyesült nemzetekről beszélünk, akkor abba Európa is beletartozik, és most közösen kell dolgoznunk a klímaváltozás ellen" – hangsúlyozta Brown. – „Abban egyetértettünk Lamberz úrral, hogy ez egy rendkívüli kihívás minden egyes ország számára."

A következő generációk számára is hatalmas a kihívás

„Fontos, hogy ne csak az egyes országok, hanem a régiók és minden egyes település is aktív legyen az éghajlatváltozás kapcsán" – tette hozzá Karl-Heinz Lamberz. – „Létfontosságú a közös gondolkodás és az együttes cselekedetek, melyben a világ állami vállvetve egymás mellett állnak."

Mindketten egyetértettek abban, hogy a jövőben sokkal nagyobb feladata lesz a régióknak a klímaváltozás elleni küzdelemben Forrás: Bonni Klímacsúcs

A Régiók Európai Bizottságának elnöke hozzátette, hogy ez nem csak nekünk, hanem az unokáinknak és dédunokáinknak is egy különösen nagy feladat.