Elárverezik vasárnap Párizs közelében a Napóleon császár megkoronázásához használt koronáról levágott egyik levelet.

Nem az arany, hanem a történelem súlyán alapszik az értéke

A kis 10 grammos dísz, amelynek értéke az 500 dollárt (közel 132 ezer forint) sem érné el, ha beolvasztanák, várhatóan ennek 300-szorosáért kel el - mondta el Jean-Pierre Osenat, az aukciót szervező fontainebleau-i Osenat árverési ház elnöke. Értéke "minden bizonnyal nem az arany, hanem a történelem súlyán alapszik" - tette hozzá.

Bonaparte NapóleonForrás: Wikimedia Commons

Napóleon saját magát koszorúzta császárrá a párizsi Notre-Dame székesegyházban 1804-ben,

fejére helyezve a római stílusban készült babérkoszorút, bár a koronázási ceremóniát VII. Pius pápa vezette. A férfi, akinek a birodalma Barcelonától Hamburgig terjedt, saját magának és nem Istennek tulajdonította a felhatalmazást.

Kalapács alá kerül a császár selyemkabátja, és Joséphine púderes doboza is

A szertartás előtt Napóleon arra panaszkodott, hogy túl nehéz a korona, és meghagyta a készítőjének, Martin-Guillaume Biennais-nek, hogy távolítson el hat levelet róla. Biennais mind a hat lánya kapott egy-egy levelet.

A most kalapács alá kerülő levél azóta is a család tulajdonában van.

A Julius Caesar római császár babérkoszorúja ihlette koronát a császárság bukása után, 1819-ben beolvasztották.

Napóleon teljes császári ornátusban, fején a híres arany diadémmalForrás: Wikimedia Commons

Ez a kis levél Napóleon történetének nagyságát mutatja"

- nyilatkozta Osenat. Jean-Pierre Osenat elmondta, hogy várakozásaik szerint a levél 100 ezer és 150 ezer euró (31 millió és 46,8 millió forint) közötti áron kel el. Árverésre kerül még a császár aranyozott ezüsthímzéssel díszített rövid selyemkabátja és Joséphine császárnő púderes doboza.

Joséphine császárné korabeli portréjaForrás: Wikimedia Commons

Napóleon híres kalapját 2014-ben adták el egy dél-koreai gyűjtőnek 1,9 millió euróért (532,5 millió forint), a kikiáltási ár közel ötszöröséért.