Tutanhamon fáraó híres sírboltjából származó, korábban sohasem látott aranydíszeket mutat be egy kiállítás a kairói Egyiptomi Múzeumban.

Közel egy évszázadig raktárban porosodtak az értékes relikviák

A mintegy 60 aranykincset a fáraó sírkamrájában találták meg 1922-ben.

A különleges kincseket felfedezésük óta egyáltalán nem láthatta még a nagyközönség,

a kairói Egyiptomi Múzeumban őrizték őket csaknem száz éven át - mondta el Khaled El-Enani egyiptomi régészeti miniszter a kiállítás megnyitóján.

Tutanhamon világhíres színarany halotti maszkjaForrás: Wikimedia Commons/Carsten Frenzl

A nagyjából időszámításunk előtt 1342 és 1324 között élt és fiatalon meghalt Tutanhamon szinte teljesen érintetlen sírboltját Howard Carter brit régész fedezte fel a Luxor közelében fekvő Királyok völgyében, 1922-ben. Múmiáját értékes sírmellékletek között, egy aranyszarkofágban találták meg.

Howard Carter brit régész, Tutanhamon sírkamrájának felfedezője, 1924-benForrás: Wikimedia Commons

Carter és csapata aprólékos gondossággal dokumentálta a mintegy 5400 tárgy, köztük bútorok, fegyverek, ruházatok, edények, ételek, szekerek és kultikus tárgyak megtalálási helyét és kinézetét.

A Luxor közelében található Királyok völgye volt az Újbirodalom fáraóinak leghíresebb temetkezési helyeForrás: Photononstop/Bruno Barbier

Nem volt azonban idejük a felfedezések összehasonlító elemzésére.

Nem csak látványosak, hanem komoly tudományos értéket is képviselnek 

"Különösen igaz ez számos pompásan díszített aranylemezre és bőrrátétre, amelyeket az előkamra és a kincstár padlóján szétszórva találtak, az uralkodói szekerek közelében" - mondta el Christian Eckmann német szakértő.

Egy aranyozott fáraószobor Tutanhamon kincsei közül, a kairói Egyiptomi MúzeumbanForrás: AFP/Mahmoud Khaled

A szakértő szerint a rátétek helyzetéből arra lehet következtetni, hogy a szekerekhez és a lószerszámokhoz tartoztak,

tegezek, szemellenzők és szekérterítők részei lehettek. Eckmann szerint a műtárgyak a társadalmi és kulturális kapcsolatok hálózatának összetettségét bizonyítják, amely Földközi-tenger keleti térségét jellemezte az ókorban.

Merit és Maja szobra a leideni Rijksmuseum van Oudhedenben - Maja a király szolgája, az örökkévalóság helyén folytatott munkák főfelügyelője, királyi irnok, és a kincstár főfelügyelője címeket viselte Tutanhamon  uralkodása alattForrás: Flickr / rob koopman

Egyesek hagyományos egyiptomi motívumokat, mások az időszámítás előtti második évezredben a térségben elterjedt mintákat ábrázolnak.

Az eretnek fáraó fiát a sírkamrája tette világhíressé

A különleges kincseket a kairói Egyiptomi Múzeumban őrizték 95 éven át anélkül, hogy restaurálták, vagy tudományos vizsgálatnak vetették volna alá őket. Sajnos nagyon rossz állapotban voltak, amikor 2014-ben elkezdtek foglalkozni velük - emelte ki a kutató.

Az alig 19 éves korában elhunyt fiatal fáraót nem a tettei, hanem a háborítatlan épségben fennmaraadt sírkamrája tette világhírűvéForrás: AFP/Timothy A. Clary

Tutanhamon több mint 3000 éve uralkodott Egyiptomban:

kilencévesen került a trónra és alig 19 évesen halt meg. Tutanhamon az Ámon-kultusszal szakító, és az egyistenhit bevezetésére kísérletet tett, az úgynevezett Amarnai-reform elindítója IV. Amenhotep fáraó, közismert nevén Ehnaton, és Nefertiti fia volt.

IV. Amenhotep, vagy közismertt nevén Ehnaton és felesége Nefertiti, valamint gyermekeik egykorú domborművű ábrázolásaForrás: Wikimedia Commons

Tutanhamon a legújabb kutatások szerint egy harciszekér-balesetben elszenvedett sérüléseinek elfertőződése miatt, vérmérgezésben hunyt el ennyire fiatalon.

A sírbolt felfedezése tette Egyiptom egyik leghíresebb fáraójává

az egyébként történelmi tettei alapján kevéssé jelentős uralkodót, és növelte meg az ország ókori civilizációja iránti érdeklődést.

Zahi Havássz professzor, Egyiptom főrégésze Tutanhamon múmiáját vizsgáljaForrás: PPKE

A kiállítást Khaled El-Enani egyiptomi régészeti miniszter nyitotta meg a a fennállása 115. évfordulóját ünneplő Egyiptomi Múzeumban.

A tárlat december végéig lesz látható, ezután a kincseket a Tutanhamon gyűjtemény részeként állítják ki a 2018-ban megnyíló Nagy Egyiptomi Múzeumban.