Hatalmas tűzgolyó világította meg néhány másodpercre az Északi-sark égboltját, a tudósok szerint a 100 telihold fényű hullócsillag valahol az orosz-finn-norvég hármas határ közelében érte el a Földet, a szakemberek próbálják felkutatni a meteoritot.

Finn fizikusok próbálják kiszámolni a meteorit pályáját és megtalálni azt a helyet, ahol Földet ért - közölte Tomas Kohout a Helsinki Egyetem fizika tanszékének kutatója, aki szerint a csütörtök esti tűzgolyó "ez egyik legfényesebb lehetett az eddig észleltek közül. Úgy véljük, hogy nem bomlott szét, hanem valahol Finnország távoli részét érte el" - hangoztatta Kohout. Hozzátette, a felkutatására irányuló minden kísérletnél figyelembe kell venni azt, hogy a térséget szinte éjszakai sötétség borítja, napi négy órán át van világos.

A norvég meteoritfigyelő hálózat szerint a tűzgolyó "100 telihold fényességű" volt, és északkeleti irányba mozgott, a Varanger norvég-félsziget felé, ott ahol Oroszország, Finnország és Norvégia határos. A tűzgolyót csütörtök este helyi idő szerint 6 óra 40 perckor észlelték a térségben. Orosz szakemberek számításai szerint 100 kilogramm tömegű lehetett - közölte Nyikolaj Kruglikov, a jekatyerinburgi Uráli Szövetségi Egyetem fizikai tanszékének docense.

Viktor Trosenkov, az Orosz Tudományos Akadémia tagja a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a tűzgolyó a Leonidák meteorraj része lehetett, amelynek a maximuma november közepére esik. Úgy vélte, hogy nem egyetlen meteoritról van szó, hanem többről, de a vastag felhőzet megakadályozta, hogy azokat is lássák. Trosenkov szerint a meteorraj hullása még ennél is erősebb lehet. A Leonidák kitörése 33 évente ismétlődik meg, utoljára 1998-ban volt - magyarázta.