A közelmúltban restaurálások folytak a Jézus feltételezett sírja fölé épült szentélyben. Ennek folyamán mód nyílt a legkorábbi építőanyagok korának meghatározására is, jelentette be kedden az egyik szakértő.

Bár a most nyilvánosságra hozott tanulmány nem szolgált új adatokkal arról, hogy valóban Jézust temették-e el ezen a jeruzsálemi helyszínen, de az eredmények egybevágnak a történelmi feltételezéssel, hogy a rómaiak egy emlékművet építettek Jézus feltételezett sírja fölé, nagyjából 300 évvel Jézus halála után.

Ez az első alkalom, hogy ilyen elemzést végeztek a szentnek tartott helyen, amely ma a Szent Sír-templomban található egy fölé emelt díszes síremlék belsejében.

A Jézus sírja fölé emelt szentély a jeruzsálemi Szent Sír-templombanForrás: AFP/Gali Tibbon

A helyszínen talált habarcs és vakolat elemzését a jelenlegi restaurálási munkák alatt végezték el, amelyek során évszázadok óta először nyitották fel Jézus feltételezett sírját is.

A munkák fő tudományos koordinátora, Antonia Moropoulou elmondta, hogy az elemzések eredménye egybevág azzal a történelmi feltételezéssel, hogy a rómaiak Nagy Konstantin idejében emlékművet emeltek a feltételezett sír fölé 326 táján.

Egy ferences barát hajol az évszázadok óta először felnyított sír fölé, amelyben Jézus feküdt kereszthalála után a feltételezések szerintForrás: AFP/Gali Tibbon

A mostani felfedezés nagyon fontos, mert megerősíti, hogy Nagy Konstantin fedette be márványlapokkal a sziklába vájt sírt a szentélyben – mondta Moropoulou, az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem konzerválással foglalkozó specialistája. A habarcs datálása mutatja a hely történelmi kontinuitását, ami a bizánci koron, a kereszteseken, a reneszánsz időszakon és azon túl terjed, mondta a kutató.