Baktériumok leselkednek ránk a kávézaccban

2017.12.01. 15:01

Spanyol kutatók kiderítették, hogy meglepően sokféle baktérium él a kávéfőző gépeken lerakódott kávézaccban. Szerencsére ezek mind „békés természetűek", emberre nem jelentenek veszélyt.

Egy-egy kutatási téma hallatán az embernek néha rosszmájú gondolatok támadnak a fejében. Vajon, hogy jut eszébe egy kutatónak, hogy a kávéüledékben élő baktériumokat vizsgálja? Üldögélnek a kávégép előtt és egyszer csak a fejére csap valamelyikük, hogy hoppá, a kávézacc baktériumflóráját eddig még nem vizsgálta senki? Vagy új kávéfőző kellett a laborba és így volt a legegyszerűbb hozzájutni?

De ne komolytalankodjunk, hiszen az IgNobel-díjra (ez az anti-Nobel-díj) is érdemes kutatás nem kevésbé tekintélyes lapban jelent meg, mint a Nature Scientific Reportsban.

A kávéfőző minden részét ellepik a baktériumokForrás: AFP/Getty Images/Neilson Barnard

A kutatók nem egyszerűen megvizsgálták 10 Nespresso kávéfőző kávészennyeződését, hogy kiderítsék, milyen baktériumok találhatók benne, hanem nyomon követték, hogyan telepítik be a baktériumok az új kávéfőzőket.

A kolonizációs folyamat gyorsan, pár nap alatt lezajlik, és az is kiderült, hogy más összetételű baktériumközösségek élnek például a kávéfőző kifolyócsövében, mint a kávétálcán.

Egyben viszont megegyeztek. Valamennyi baktériumtörzs jól alkalmazkodott a magas koffeinszinthez, illetve a kávéban lévő más vegyületekhez.

Sajnos arról nem írtak a kutatók, hogy mennyire volt élénkítő hatású a kávé a bacikra, de kiemelték, hogy úttörő munkájuk fontos lehet olyan biotechnológiai folyamatoknál, amilyen például a koffeinmentesítés.