Elküldte első felvételeit az Európai Űrügynökség október 13-án felbocsátott Sentinel (Őrszem)-5P műholdja a Föld légkörének szennyezettségéről, köztük a nitrogén-dioxid-koncentráció nagyságáról az európai kontinens térségében, az indiai erőművek okozta légszennyezésről a dél-ázsiai térségben, a szén-monoxid globális eloszlásáról és az indonéziai Agung vulkán kitörésekor a légkörbe került kén-dioxid mennyiségéről.

Hollandia felett legnagyobb a nitrogén-dioxid koncentráció

A Copernicus európai uniós tudományos program újabb műholdjának az a feladata, hogy a lehető legrészletesebben mutassa be a légkör szennyezettségét.

A Sentinel-5P műhold folyamatosan méri a légkör szennyezettségétForrás: ESA

Az Európáról november 22-én készült felvételek a fosszilis üzemanyagok használata okozta nitrogén-dioxid-koncentrációt mutatják,

a szennyezés a legnagyobb Hollandia, a németországi Ruhr-vidék, az olaszországi Pó folyó völgye és Spanyolország egyes térségei fölött

- olvasható a Európai Űrügynökség honlapján, ahol közzétették az első fevételeket.

Előrejelzések készíthetők a környezeti károk megelőzésére

A szakemberek az első arra felvételeket használták fel, hogy megalkossák a szén-monoxid szennyezés globális térképét, amely szerint Ázsia, Afrika és Dél-Amerika egyes térségei a legszennyezettebbek.

A Sentinel-5P spektroszkópos mérésekkel analizálja a légköri szennyező anyagok összetételétForrás: ESA

Josef Aschbacher, az ESA Földmegfigyelő Programjának igazgatója elmondta, hogy

a Sentinel-5P a Copernicus program hatodik műholdja,

de az első, amelynek kimondottan a légkör megfigyelése a feladata.

A Sentinel-5P a nap 24 órájában figyelemmel kíséri a légszennyezettség koncentrációjátForrás: ESA

Az adatok nemcsak a légkör állapotáról árulkodnak, hanem alapot adnak előrejelzések készítéséhez, és segíteni fogják a szakembereket a környezeti károk enyhítését célzó politika kidolgozásában - hangsúlyozta Aschbacher.

Sikerült az Agung kitörési felhőjét is analizálni

A Sentinel-5P műholdat a legfejlettebb szenzorral látták el. A Tropomi nevű eszköz képes olyan légszennyező anyagok, mint a nitrogén-dioxid, a metán, a szén-monoxid és a különböző aeroszolok feltérképezésére a korábbinál jóval nagyobb részletességgel a Föld légkörében minden 24 órában.

A műholdnak az indonéziai Agung kitörési felhőjét is sikerült analizálniaForrás: AFP/Sonny Tumbelaka

A műholdnak sikerült például megfigyelni az indonéziai Agung tűzhányó kitörése nyomán a légkörbe jutott hamu és kén-dioxid mennyiségét is.