Egy csütörtöki berlini árverésen 37 500 euróért (11,7 millió forint) kelt el egy Viktória brit királynő gyerekkorát felidéző emlékkönyv. A brit világbirodalom legkedveltebb uralkodója mind a mai napig nemzeti szimbólumnak számít Angliában.

A kis Viktória hajticsét is bekötötték az emlékkönyvbe

A Grisebach aukciósház által kínált dokumentum becsült ára 30-40 ezer euró (9-13 millió forint) volt. Az egykori brit uralkodó német nevelőnőjének személyes emlékkönyve egy kisebb licitharc után került egy külföldi vevőhöz, akiről nem árulták el, hogy brit állampolgár-e.

A gyermek Viktória négyéves korábanForrás: Wikimedia Commons

Ez egy Viktória királynő gyerekkorából származó egyedülálló és megindító dokumentum"

- mondta Stefan Körner, az aukciósház becsüse. A vörös bőrbe kötött könyv Louise von Lehzen bárónőé, a későbbi királynő nevelőnőjéé és tanácsadójáé volt, tartalmazza többek között a kis Viktória hercegnő hajtincsét, esküvői ruhája anyagát, fotókat, rajzokat és leveleket.

Az ifjú Viktória hercegnő George Hayter festményénForrás: Wikimedia Commons

A Nagy-Britanniában 63 éven át uralkodó Viktória királynőről kapta nevét a viktoriánus kor.

Európa nagymamája  szinte az összes uralkodóházzal rokonságba került

A Brit Birodalom egyik leghíresebb uralkodónője, Viktória (teljes nevén Alexandrina Viktória) III. György király unokájaként 1819. május 24-én látta meg a napvilágot Londonban. Tizennyolc éves korában 1838. június 28-án foglalta el a trónt, miután nagybátyja, IV. Vilmos trónörökös nélkül hunyt el.

Viktória királynő koronázási portréja (George Hayter festménye)Forrás: Wikimedia Commons

Noha az 1688-as úgynevezett dicsőséges forradalom kora óta Anglia alkotmányos monarchiának számított ahol az uralkodónak elsősorban protokolláris feladatai voltak,

az igen határozott Viktória nagy befolyásra tett szert,

és aktívan beleszólt a mindenkori kormány politikájába. 1840-ben kötött szerelmi házasságot unokatestvérével, Albert szász-coburgi és gothai herceggel.

Albert szász-coburgi-gothai herceg, Viktória királynő férjeForrás: Wikimedia Commons

Kilenc gyermekük és harmincnégy unokájuk későbbi házasságkötései révén Viktória jószerével az összes nagy európai uralkodóházzal, így többek között a Hohenzollernekkel, valamint a Romanovokkal is rokonságba került.

Viktória ezzel érdemelte ki a kortársaktól az „Európa nagymamája" elnevezést.

 

Viktória és Albert gyermekeikkel (Franz Xaver Winterhalter festménye)Forrás: Wikimedia Commons

Férje, Albert 1861-ben bekövetkezett halála rendkívül megrázta,

hosszú évekig depressziós állapotba került, és átmenetileg vissza is vonult az államügyektől. Később azonban ismét aktivizálta magát, trónra lépésének 50.-ik, majd 60.-ik évfordulójáról fényes ünnepségekkel emlékeztem meg szerte a Brit Birodalomban.

Nemzeti szimbólumként egy egész korszak viseli nevét

Az összesen 63 évig és 7 hónapig uralkodó királynő roppant népszerűségre tett szert az alattvalói között.

Viktória neve egybekapcsolódott a brit világbirodalom legprosperálóbb évtizedeivel,

az „aranykorral", amelyet a történelmi emlékezet mind a mai napig viktoriánus korként tart számon.

George Washington Wilson eredeti fotója Viktória királynőről 1863-ból. Férje 1861-ben bekövetkezett halála után a királynő hosszú évekig mély depresszióba süllyedtForrás: Wikimedia Commons

Ez volt az ipari és kulturális forradalom kora Nagy Britanniában, amelyet a tudományok és művészetek addig soha nem látott páratlan felvirágzása kísért.

A 19. század második felére Anglia vált a kor leggazdagabb és legerősebb nagyhatalmává,

amely a legnagyobb gyarmatbirodalommal is rendelkezett. Viktória uralkodása alatt az angol gyarmatbirodalom kiterjedése elérte a 25 900 000 négyzetkilométert, és 410 millió ember tartozott a brit korona fennhatósága alá.

Viktória királynő személye az "aranykor" szimbólumává váltForrás: Wikimedia Commons

Viktória királynő rendkívül hosszú uralkodás után (az angol történelemben egyedül csak II. Erzsébet előzi meg ebben) 1901. január 22-én hunyta le örökre szemét. Vele ért véget a brit történelemben a Hannoveri-ház hosszúra nyúlt uralkodása. Fia, az őt a trónon követő VII. Eduárd volt a Szász-Coburgi-Gothai-ház megalapítója.