Üzenet érkezett a Naprendszeren túlról

A Voyager-1 űrszonda illusztrációja
Vágólapra másolva!
A NASA Voyager-1 űrszondája a legmesszebbre jutott űreszköz, jelenleg 21 milliárd kilométerre jár a Földtől. Egyes hajtóműveit 1980 óta nem használta, most azonban ismét begyújtotta őket.
Vágólapra másolva!

A Voyager-1 jelenleg a csillagközi térben jár. Hajtóművei azt a célt szolgálják, hogy antennáját a Föld irányába tudja fordítani, és így kommunikálni tudjon a mérnökökkel. Ha ez lehetetlenné válik, a szondával végleg elveszítik a földi irányítók a kapcsolatot.

Annak érdekében, hogy az űreszköz élettartamát kitolják és az még 2020 után is információkat küldhessen nekünk, be kellett gyújtani a közel 40 éve nem használt hajtóműveket.

19 óra 35 perc feszült várakozás

A NASA által újraélesztett TCM (trajectory correction maneuver) hajtóműveket eredetileg arra használták, hogy a szonda navigációját segítsék, míg az elhalad a Jupiter és Szaturnusz mellett. Mivel az utóbbi 1980. november 8-án megtörtént, a TCM hajtóműveket nem kapcsolták be többet, egészen 2017 novemberéig.

November 28-án, kedden azonban a földi irányítók utasításokat küldtek a Voyager 1-nek, hogy gyújtsa be 4 hajtóművét.

A válaszra összesen 19 óra 35 percet kellett várni.

Végül november 29-én, szerdán a Voyager megküldte a teszt eredményeit, melyek arról árulkodnak, hogy a kutatók próbálkozását siker koronázta.

A Voyager-1 űrszonda illusztrációja Forrás: NASA\JPL-CALTECH

A TCM hajtóművek méretüket és funkciójukat tekintve hasonlítanak a többi hajtóműre, működésükhöz ugyanakkor melegítő berendezésekre van szükség, amik energiát vonnak el az űrszondától. Amikor a melegítők működtetésére már nem marad energia, a kutatók átváltanak a többi hajtóműre.

A szakértők most azt tervezik, hogy a Voyager 2 TCM hajtóműveit is tesztelni fogják. A testvérszonda várhatóan néhány év múlva lépi át a Naprendszer határát, és követi társát a végtelenbe és tovább.

A cikk folytatódik, lapozzon a következő oldalra!