Üzenet érkezett a Naprendszeren túlról

2017.12.04. 21:31

2025-re fogy ki teljesen az üzemanyagból

A Voyager-program keretében a NASA két űrszondát állított pályára. A számozás ellenére a Voyager-2-t indították először, 1977. augusztus 20-án, míg a Voyager-1-et csak két hét múlva, 1977. szeptember 5-én. Az ikerszondák feladata a Szaturnusz és a Jupiter megközelítése volt, többek közt vizsgálták a bolygók légkörének összetételét, szerkezetét, meghatározták tömegüket és alakjukat. 

A Voyager-1 2012-ben átlépte a helioszféra határát, vagyis elhagyta azt a régiót, amelyben a Napból kiáramló részecskék, a napszél összetevői vannak túlsúlyban, átlépett a csillagközi térbe, társa pedig lassacskán szintén eléri ezt a határt. A Voyager-1 jelenleg 21 milliárd kilométerre, a Voyager-2 pedig több mint 17 milliárd kilométerre száguld a Földtől.

A Voyager 1 a csillagközi térben (művészi illusztráció)Forrás: NASA/JPL/Public domain/Nasa/Jpl

A Voyager-1 2025-re teljesen kifogy a működtetésére szolgáló radioaktív plutóniumból. Kozmikus útja azonban nem ér véget, több mint 38 ezer év múlva halad el a következő csillag, a gyengén fénylő AC+79 3888 katalógusjelű nap mellett a Kis Medve csillagképben.

Kozmikus aranylemez

Mindkét Voyager űrszonda központi műszeregységének oldalára egy alumíniumtokba zárt, nagyméretű arany hanglemezt erősítettek, amely képek mellett zenét és beszédet is tárol. A lemez lejátszásához természetesen mellékeltek egy berendezést is.

A Carl Sagan amerikai csillagász által összeválogatott lemezen szerepel többek között Jimmy Carter akkori amerikai elnök és Kurt Waldheim akkori ENSZ-főtitkár üzenete nyomtatott formában, továbbá ötvenöt nyelven - köztük magyarul is - elhangzó üdvözlet. Emberi beszéden kívül felvették a delfinek hangját, a szél süvöltését, a traktor berregését és még egy csók elcsattanását is.

A szóban forgó aranylemezForrás: Origo

A fotók összeállításánál azt a célt tűzték maguk elé, hogy az emberiség kedvező oldalát mutassák be,  ezért háborúkról, nyomorról, betegségekről tudósító képek nincsenek a lemezen, helyszűke miatt azonban a kiemelkedő művészeti alkotások és a vallások bemutatása is elmaradt.

Előző
  • 1
  • 2
Következő