Tudta, hogy az orgazmus is okozhat betegséget, főleg férfiaknál?

2017.12.06. 16:10

A teljes nevén poszt orgazmikus betegség szindróma (POIS) rendkívül ritka, elsősorban férfiakat érintő kór, amelyet 15 éve írtak le, de még mindig zavarba ejti az orvosokat.

A POIS azonnal vagy nem sokkal az elélvezés után alakul ki. Egy sor olyan hatást vált ki, amelyeknek semmi közük a nemi szervekhez, így például zavartságot, képtelenséget az összefüggő beszédre, olvasásra vagy írásra, erős izomfájdalmat testszerte, jelentős fáradtságot, szemviszketést, lázat és influenzaszerű tüneteket. Ezek akár egy hétig is eltarthatnak.

Az először 2002-ben leírt bizarr és igen kellemetlen állapotnak ismeretlen az oka és egyelőre nincs rá gyógymód.

A tünetek fajtája és erőssége egyéntől függően változó, de általánosságban úgy tűnik, hogy két típusú POIS létezik: elsődleges és másodlagos. Az elsődleges POIS tünetei rögtön az első ejakuláció után fellépnek, a másodlagos viszont csak később alakul ki az életben. Bármely típusnál szinte minden ejakulációval járó orgazmus folyamán előfordulnak a tünetek.

IllusztrációForrás: Thinkstock

A ritka, de kellemetlen betegség kiváltó oka a legnagyobb valószínűséggel a férfi ondójában keresendő. Noha még csak közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésre, egyesek arra gondolnak, hogy a betegek allergiásak a saját ondójukra, illetve annak valamelyik összetevőjére.

Másik elképzelés szerint az orgazmus folyamán felszabaduló vegyületekből termelődik túl sok. Ilyenek lehetnek például az endorfinok, a jól ismert emberi hormonok. Ezek opioid vegyületek, és más ópiátokhoz hasonlóan gátolják a fájdalmat és eufóriaérzést okoznak.

Az igazi okok kiderítéséhez azonban még további vizsgálatok szükségesek.