A rosszabb forgatókönyv fog megvalósulni

Ennek kiderítéséhez Caldeira és munkatársai azokat a modelleket tekintették a legpontosabbnak, amelyek a közelmúlt klímamintáit a legjobban szimulálták.

Logikusnak tűnik, hogy azok a modellek, amelyek legmegbízhatóbban szimulálják jelenkori megfigyeléseinket a legalkalmasabbak arra, hogy megbízható előrejelzéseket tegyenek – magyarázta Caldeira.

A szakember szerint azoknak a modelleknek a megállapításai igazak, amik nagyobb hőmérsékletemelkedéssel számolnak. Más klímakutatók is elismerően nyilatkoztak az új eredményekről. „Számos korábbi tanulmány az éghajlati modelleket a felszíni hőmérséklet múltbéli méréseihez igazította, de ezek nem bizonyultak elégségesnek a jövőbeli hőmérsékletviszonyok előrejelzéseit körüllengő bizonytalanságok csökkentéséhez” – mondta William Collins meteorológus, aki nem vett részt a kutatás elkészítésében.

A tényező, amit idáig kevésbé vizsgáltak

Ezzel szemben Caldeira kutatócsoportja azokra a modellekre fókuszált, amelyek a Földről az űrbe irányuló energiaáramlásról szolgáltatnak információkat. Ezek az adatok a bolygónk körül keringő műholdak mérésein alapulnak. Az eredmények egyáltalán nem biztatóak, a földfelszíni felmelegedés ütemének növekedésével párhuzamosan a bolygót takaró felhőzet kevesebb napfényt tud majd visszaverni a világűrbe, ez a hatás pedig csak fokozza a klímaváltozás mértékét.

„A jó hír az, hogy most már pontosabb képpel rendelkezünk a jövőbeli klimatikus viszonyokról, a rossz hír viszont az, hogy erősebb lesz a felmelegedés, mint azt eddig hittük” – mondta Collins.

Forrás: NASA/ISS Crew/Johnson Space Center

Drasztikus intézkedésekre van szükség

Mark Maslin, a University College London klimatológusa szerint az eredmények azt mutatják, hogy a szén-dioxid-kibocsátást drasztikusabban és gyorsabban vissza kellene fogni, mint azt eddig tervezték. Maslin úgy véli, annak érdekében, hogy a célt tartani lehessen, az emisszió visszaszorítását már 2020-ban meg kell mindenképpen kezdeni, és ennek folytatását biztosítani kell az utána következő évekre is. A „visszaút" egyenlő lenne a halálos ítéletünkkel.

Vannak azonban olyan klimatológusok, akik óvatosságra intenek az új kutatással kapcsolatban. Mivel a klímaváltozás komplex jelenség, így azt javasolják, hogy a kisebb felmelegedéssel számoló megfigyeléseket is figyelembe kell venni a végső konklúziók levonásához.

Forrás: Independent