Rémálom egy ausztrál kisvárosban: denevérek terrorizálják a lakókat

repülőkutya Pteropus scapulatus Branch Branches Chiroptera (order) Chiroptčres CONTINENT Continental area COUNT Counting Curiosities Curiosity Curious Description Descriptions Dogfish (bat) Dogfi
Kis vörös repülőkutyák függeszkednek egy faágon
Vágólapra másolva!
Több mint 200 ezer nagy testű denevér lepett el egy kisvárost Ausztráliában. A denevérek rendjébe tartozó repülőkutyák az elmúlt héten árasztották el Charters Towert, adta hírül az MTI.
Vágólapra másolva!

"Ez egy abszolút katasztrófa. Egy rémálom, ami itt van. Mindig is voltak problémáink a denevérekkel, de soha nem voltak ennyien" - mondta a város polgármestere.

A helyi tanács már lezárt két közparkot, egy uszodát és több közterületet.

A városlakók a hétvégén az utcára vonultak, követelve a városi tanácstól, hogy tegyen valamit a "pusztító terror ellen".

Az egykor aranybányászattal foglalkozó város nagy kolónia repülőkutyának ad otthont a régióban lévő őshonos eukaliptuszok túlszaporodása miatt, a lakosok szerint azonban mostanra "túszul ejtették őket" az állatok.

Kis vörös repülőkutyák függeszkednek egy faágon Forrás: Biosphoto/Alain Mafart-Renodier / Biosphoto/Alain Mafart-Renodier

A denevérek eddig csak apró kellemetlenséget jelentettek, "a probléma azonban annyira eszkalálódott, hogy már senki sem mer kilépni a házából" - fogalmazott Snow Hearne, aki hét éve él a városban.

- tette hozzá.

A környezetvédelmi és örökségvédelmi minisztérium szerint a denevérek többsége a kis vörös repülőkutyák (Pteropus scapulatus) fajába tartozik. A denevérek súlyos betegségeket is terjeszthetnek, de a minisztérium szerint az állatok megölése nem megoldás: egyrészt a lőfegyverek használata a városban nagyon veszélyes, másrészt a megölt állatok helyét hamar átvennék máshonnan érkező denevérek.