Minden eddiginél gyorsabban olvad az északi-sarkvidéki permafroszt

Vágólapra másolva!
Minden korábbinál gyorsabban olvad az Északi-sark állandóan fagyos földje, a permafroszt.
Vágólapra másolva!

A sarkvidéki tengerek vize olyan ütemben melegszik, a tengeri jégtakaró pedig olyan gyorsan olvad, ami példa nélkül áll az elmúlt 1500 évben - figyelmeztet az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által készített Arctic Report Card jelentés, amelyet kedden mutattak be.

Idén az Északi-sark körüli tengeri jég téli kiterjedése minden eddiginél kisebb volt. A 12 ország 85 kutatója által készített tanulmány szerint ez a modern kor második legmelegebb éve a meglehetősen sérülékeny Északi-sarkvidék számára.

A tudósok szerint egyre több határozott jele van annak, hogy a sarkvidék ökoszisztémája "új normát" ért el, egy olyan állandósult állapotot, amelyben a felmelegedés kétszerese a világátlagnak, a jég pedig aggasztó ütemben olvad.

A folyamatos melegedés károsíthatja a Bering-tenger északi részén lévő értékes halászterületeket, a permafroszt olvadása veszélyeztetheti az utakat, otthonokat és az infrastruktúrát, nagy magasságokban növeli az erdőtüzek kialakulásának veszélyét - olvasható a jelentésben.

Bár kevesebb melegrekord dőlt meg 2017-ben, mint 2016-ban, az "Északi-sarkvidék nem mutatja semmi jelét annak, hogy újra azzá a megbízhatóan fagyott régióvá válna, amely évtizedekkel ezelőtt volt" - írják a kutatók.

"Ami az Északi-sarkon történik, nem marad az Északi-sarkon, befolyásolja a bolygó többi területét is. Óriási befolyása van a világra" - emelte ki Timothy Gallaudet, a NOAA vezetője.