Mindenkinek a szája tátva maradt az óriási kígyószörnytől

2017.12.14. 11:51

Gigantikus kígyót fogtak a Florida déli részén fekvő Everglades Nemzeti Park területén.

A most felfedezett nőstény szalagos tigrispiton (Python bivittatus) mérete és testtömege valóban impozáns: 5,1 méter hosszú és közel 60 kilogrammot nyom – írja az IFL Science weboldala.

Simán meg tudna ölni egy felnőtt embert" – nyilatkozta a pitont megtaláló kígyószakértő, Jason Leon. „Ha ez a kígyó még élne, legalább hárman kellenénk ahhoz, hogy kordában tartsuk" – tette hozzá.

A szalagos tigrispiton Délkelet-Ázsiában őshonos, ám az elmúlt 50 évben egyre több pitont találni a dél-floridai mocsarakban is. Többségüket korábban háziállatként tartották, ám a tulajok vagy ráuntak a hüllőkre, vagy a kígyók valahogyan megszöktek a fogságból. Becslések szerint 1996 és 2006 között 99 000 szalagos tigrispitont importáltak az Egyesült Államokba.

A szalagos tigrispitonok csúcsragadozók, hatalmas étvágyuk van, étlapjukon elsősorban közepes testméretű emlősök és madarak szerepelnek. Elterjedésük nagyban megváltoztathatja a helyi ökoszisztémát, ezért a hatóságok invazív fajként tekintenek rá, és hatalmas összegeket áldoznak befogásukra vagy megölésükre.