Különös, dinoszaurusz-szerű állattetemet találtak Indiában

2017.12.16. 16:53

Alapos fejvakarásra késztette a kutatókat egy állattetem, ami leginkább egy dinoszaurusz földi maradványára emlékeztet.

A láthatóan nem túlságosan régen elpusztult lény maradványát egy 35 éve nem használt alállomás területén találta meg egy villanyszerelő az indiai Jaspur városában. A tetem leginkább egy apró dinoszaurusz testére emlékeztet, de mivel az őshüllők 65 millió éve kihaltak, így igencsak valószerűtlen, hogy egy nemrég elhullott dinóra sikerült ráakadni.

A rejtélyes állatot mindenesetre most alapos vizsgálatnak vetik alá, amelynek keretében korát is meghatározzák.

Aaryan Kumar, a Delhi Egyetem paleontológusa szerint képtelenség, hogy egy dinoszaurusz-csontváz ilyen tökéletesen megőrződjön ennyi év után. A nem madárszerű dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtt kihaltak, a tetem mégis egy theropodára emlékeztet, ami a dinoszauruszok egyik alrendje volt, és magába foglalta a két lábon járó ragadozókat is. Az viszont lehetetlen, hogy egy sokmillió éves dinoszaurusz csontváz ilyen jó állapotban előkerüljön anélkül, hogy fosszilizálódott volna" – magyarázta Kumar.

null

null

A 28 centis lény leginkább a Deinonychus, Coelophysis és Dromaeosaurus csoportba tartozó dinókra emlékeztet, mindannyian theropodák.

Természetesen a legtöbben képtelenségnek tartják, hogy egy „friss" dinoszaurusz tetemre sikerült rálelni. A legvalószínűbb, hogy csak egy torzszülött állat maradványáról lehet szó.

Forrás: Daily Mail