Japán, amerikai és orosz űrhajós érkezett a Nemzetközi Űrállomásra

2017.12.19. 11:36

Összekapcsolódott kedden a Nemzetközi Űrállomással (ISS) a Szojuz orosz űrhajó, fedélzetén egy amerikai, egy japán és egy orosz űrhajóssal, így ismét hat főre egészült ki az űrállomás legénysége – jelentette az amerikai űrkutatási hivatal televíziója, a NASA TV.

Az Anton Skaplerov parancsnokot, a Roszkoszmosz kozmonautáját, Kanai Norisegét, a japán űrügynökség űrhajósát és Scott Tingle-t, a NASA asztronautáját szállító Szojuz MSZ-07 űrhajó közép-európai idő szerint 9 óra 39 perckor kapcsolódott össze az űrállomással automata üzemmódban – közölte a Moszkva melletti repülésirányítási központ.

A Nemzetközi ŰrállomásForrás: NASA

A három űrhajós vasárnap indult el a kazahsztáni Bajkonurból.

A tervek szerint a legénység mintegy négy hónapon át dolgozik az űrállomáson. Feladatuk lesz a Progressz MSZ, a Dragon és Cygnus teherűrhajókkal folytatott munka, a Szojuz MSZ-06 űrhajó visszaküldése a Földre az űrállomás legénységének korábbi tagjaival, a Szojuz MSZ-08 űrhajó fogadása, valamint 51 tudományos kísérlet elvégzése.

Februárban űrséta is lesz az ISS orosz szegmensében. Skaplerov korábban a TASZSZ orosz hírügynökségnek elmondta, hogy az űrséta során az orosz űrhajósok a Lucs geostacionárius adatátjátszó rendszer antennájának egyik elöregedett alkatrészét cserélik ki, amely már 17 éve szolgálatban van.