Egyszerre áldás és átok ennek a családnak a szuperképessége

Emberi csontváz, DNS
Emberi csontváz
Vágólapra másolva!
Egy olyan, mostanáig titokzatos genetikai mutációt sikerült azonosítania a tudósoknak, amelynek hordozói képtelenek érezni a fájdalmat. Az újonnan talált génvariánst egy egész család hordozza, tagjai képesek könnyűszerrel elviselni még a hétköznapi emberek számára leggyötrelmesebb kínokat is. A különleges képesség azonban inkább tekinthető átoknak, mint áldásnak.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta az Independent magazinnak James Cox, a University College London molekuláris biológusa, aki szerint az is elképzelhető, hogy ez a mutáns gén ennél az egy famíliánál lehet csak jelen.

Mint a mozifilmek szuperhősei

A Marsilis család úgy éli mindennapjait, mintha szuperhősök lennének valamelyik népszerű mozifilmben. Mindez annak a rendkívül ritka pontmutációnak (olyan mutáció, ami mindössze egy vagy néhány nukleotidot érint) köszönhető, ami már legalább három generációra kiterjed.

A mutáció hatására a családtagok csak kicsit vagy egyáltalán nem érzik az olyan, mások számára kibírhatatlan fájdalmakkal járó baleseteket, mint az égési sérülés vagy a csonttörés.

Ez néha olyan szintű, hogy az érintettek észre sem veszik, valójában komoly sebeket szereztek.

„Alkalmanként egy pillanatra érzik a csonttörés pillanatában bekövetkező fájdalmat, de ez nagyon hamar elmúlik" – mondta Cox a New Scientist magazinnak. „Vegyük például az 52 éves Letiziát, aki síelés közben eltörte a vállát, ám mivel nem érzékelte a problémát, ugyanúgy folytatta a sportolást a nap további részében, mintha semmi sem történt volna, ráadásul még haza is vezetett. Egészen másnapig nem is derült ki, hogy bizony komoly sérülést szenvedett" – mesélte az egyik családtag esetét a kutató.

"Forrás: BSIP/JACOPIN / BSIP/Jacopin "

A bűnös gén

A Marsilis család minden tagjától vérmintákat vettek, ezeket vizsgálva keresték a DNS-szálon megbújó rendellenesen működő gént.

A kutatást végül siker koronázta, ráleltek a ZFHX2 génre.

Bár egyelőre nem teljesen tiszta, hogyan is működik az észlelt mutáció, annyi bizonyos, hogy a ZFHX2 nem megfelelően szabályozza azoknak a géneknek a működésért, amik a fájdalom jelzéséért felelnek.

Az állapotot veleszületett fájdalomérzéktelenség anhidrózissal (Congenital insensitivity to pain with anhidrosis, CIPA) néven ismeri az orvostudomány, a Marsilis család esete viszont annyira egyedinek mondható, hogy külön szakkifejezést találtak ki rá: Marsilis-szindróma.

Észrevétlenek maradhatnak a komoly sérülések

Ez a fajta betegség viszont inkább tekinthető átoknak, mint áldásnak, hiszen ha az érintett súlyos sérülést szenved, azt a fájdalomérzet elmaradása miatt nem veszi észre. Példának okáért Letizia Marsili 24 éves fia, Ludovico szenvedélyes futballjátékos, így ha játék közben komolyan megsérül, az akár végzetes is lehet számára.

- nyilatkozta az édesanya a BBC-nek.

Nem a fiatal fiú az egyedüli, aki észrevétlenül szenvedett komoly sérüléseket. Letizia 78 éves édesanyjának például több olyan csonttörése volt, amiket csak jóval a balesetei után diagnosztizáltak. Ezek a sérülések aztán sajnos nem is gyógyultak be rendesen.

"Forrás: Origo "

A mutáció az érintettek hőérzetét is befolyásolja, például ha egy tűzforró felület a testükhöz ér, könnyen előfordulhat, hogy észre sem veszik, ez pedig súlyos égési sebekhez vezethet.

E „fogyatékosság" ellenére a család szerencsésnek érzi magát és egyáltalán nem hiányzik számukra a fájdalomérzet. „Napról napra teljesen normális életet élünk, sőt, talán még jobban is érezzük magunkat, mint a legtöbb ember, hiszen nehezen érzünk fájdalmat" – mondta Letizia a BBC-nek, aki szerint ugyan van némi fájdalomérzetük, ám ez másodpercek alatt elillan.

A krónikus fájdalommal élőkön is segíthetnek az új eredmények

Miután úgynevezett exom-szekvenálásnak hívott módszerrel megtalálták a mutációt, a kutatók állatkísérletekkel próbálták kinyomozni, milyen hatással van a génvariáns az egereknél a fájdalom feldolgozására.

Azok a rágcsálók, amelyek nem hordozták egyáltalán a ZFHX2 gént, kevésbé érezték a fájdalmat, amikor nyomás érte a farkukat. Ugyanakkor továbbra is érzékenyek voltak a forró tárgyakra. Ezzel szemben azok az egerek, amelyekben benne volt a mutáns ZFHX2 gén, ugyanúgy érzéketlenek voltak a magas hőmérsékletre, mint a Marsilis család tagjai.

Az olasz családban azonosított mutáns gén egy nap még a kutatók segítségére is lehet. Olyan új kezelések, terápiák kidolgozását teheti lehetővé, amivel kezelhetővé válna a sokak életét megkeserítő krónikus fájdalom.

A kutatás megállapításait a Brain című folyóiratban közölték.