67 évesen ismét anyai örömök elé néz a legidősebb madár

wisdom
"Wisdom" párja és a legújabb fióka
Vágólapra másolva!
Ismét tojáson kotlik Wisdom, a világ legidősebb madara. Az állat már a 67. életévét tapossa, mégis kiváló egészségnek örvend.
Vágólapra másolva!

"Wisdom" (magyarul Bölcsesség), a Laysan-albatrosz (Phoebastria immutabilis) 67 éves, bár ez nem igazán látszik meg rajta. Idős kora ellenére most ismét szülői feladatok elé néz, a megfigyelések szerint párjával, Akeakamai-val újabb tojásokat őriznek a Papahanaumokuakea Tengeri Nemzeti Parkban.

A madármatuzsálem hosszú élete alatt 30-35 fiókát felnevelt, és számos párját túlélte. Élete során rengeteget utazott, nagyjából 2-3 millió mérföldet tehetett meg, ami hatalmas távolság, olyan, mintha négyszer-hatszor elrepült volna a Holdra és onnan vissza.

– mondta a National Geographic Magazinnak Kate Toniolo, a természetvédelmi terület egyik munkatársa.

A nagy szökőár okozta pusztítást is túlélte

A madarat 1956-ban gyűrűzte meg Chandler Robbins biológus, aki 46 évvel később újra látta a tojót az akkori fészkelőhelye közelében.

Wisdom hosszú élete azért is figyelemre méltó, mert a Laysan-albatroszokat rengeteg veszély fenyegeti, többek között az óceánokba kerülő rengeteg műanyag, amiket a madarak könnyedén lenyelhetnek.

A Laysan-albatroszok 70 százaléka a Midway-szigeteken fészkel, így egy, a térséget érintő nagyobb katasztrófa komoly pusztítást tud véghezvinni a helyi madárállományban. Ilyen volt a 2011-es nagy szökőár is, amit Wisdom szerencsésen túlélt. Nem nehéz látni tehát, hogy minden egyes példány jelentős mértékben hozzájárul a faj fennmaradásához.