Mégsem kell elbúcsúzni a csokoládétól

Mészáros Gábor története – Így épített fel a semmiből egy sikeres vállalkozást chocoMe csokoládégyár
Vágólapra másolva!
Az év utolsó hónapjaiban egyre másra láttak napvilágot a riasztó hírek, hogy a globális felmelegedés miatt pár évtizeden belül kipusztulnak a kakaócserjék, és ezért megszűnik a csokoládégyártás is. Most azonban úgy tűnik, korai lenne még temetni a csokoládét.
Vágólapra másolva!

Tavaly év végén a Business Insider közölt egy cikket a következő ijesztő címmel: A csokoládé 40 éven belül el fog tűnni. Ez az állítás azután kritikátlanul elterjedt a neten, a csokoládékedvelők nagy riadalmára.

Az igazság azonban most sem fedi teljesen a szenzációhajhász címeket.

Kisüzemi csokoládé Forrás: Origo

A világ csokoládétermelésének több mint a fele a Nyugat-Afrikából (elsősorban Elefántcsontpart és Ghána) származó kakaóból készül.

Az igaz, hogy az éghajlat felmelegedése nem tesz jót az ültetvényeknek, és az eredeti termőhelyeknél magasabbra kell majd költöztetni a cserjéket. Az viszont nem igaz, hogy emiatt végleg le kellene mondani a kakaóról és a csokoládéról.

Bár a feljebb költözés természetvédelmi kérdései még megoldásra várnak (a magasabb területeken jelenleg általában vadvédelmi területek találhatók), remélhetőleg sikerül majd kompromisszumos megoldást találni.

Kakaóbab Wikipedia

A másik – az előbbinél is ígéretesebb és a vadvilágot sem fenyegető – megoldás

a kakaónövény genetikai módosítása lehet, hogy elviselje a melegebbé és szárazabbá váló klímát.

Ilyen kísérletek már folynak például a berkeleyi Kaliforniai Egyetem innovatív genomikai intézetében a Mars édességgyártó céggel együttműködve.

Így tehát valószínűleg unokáinknak sem kell lemondani a csokoládé élvezetéről, és a nagy kakaótartalmú étcsokoládék jótékony szív- és érrendszert védő hatásairól.