Hepatitisze volt az Olaszországban talált középkori gyerekmúmiának

2018.01.05. 13:11

A himlő helyett hepatitisz B vírust találtak a kutatók egy olaszországi gyerekmúmia DNS-ének elemzésekor. A leletről korábban úgy hitték, hogy a himlő jelenlétének legrégebbi középkori bizonyítéka.

A gyermeket a 16. században a nápolyi San Domenico Maggiore templomban temették el a PLOS Pathogens című szaklapban megjelent tanulmány szerint. Az arcon szemmel látható bőrkiütések miatt vélték úgy a szakértők, hogy a gyereknek himlője volt.

A kanadai McMaster University kutatói újabb vizsgálatot végeztek el, melyhez a bőrből és a csontból kis szövetmintákat vettek, és elemezték a DNS-töredékeket.

Az elemzés szerint a gyerek szervezetében hepatitisz B vírus volt, amely megtámadhatja a májat és kiütéseket okozhat.

A felfedezés azt bizonyítja, hogy a hepatitisz B évszázadok óta létezik és keveset változott az elmúlt 450 évben - mondta Hendrik Poinar, a McMaster Egyetem ősi DNS-ekkel foglalkozó központjának genetikusa.

"Ezek az eredmények kiemelik, milyen fontos a molekuláris megközelítés a múlt kulcsfontosságú kórokozóinak azonosításában. Lehetővé teszi, hogy leszűkítsük azt az időszakot, amikor a betegségek megfertőzhették az embereket" - emelte ki Poinar.

"Minél többet megértünk a múlt járványainak kitöréséről és viselkedéséről, annál többet tudunk meg arról, hogyan működhetnek és terjedhetnek a modern kórokozók. Ezek az információk pedig végül a kontrollálásukat is segíti" - hangsúlyozta.

Ma a hepatitisz B mintegy 350 millió embert fertőz meg és közel egymilliót öl meg évente a világon.