Masszív csillagokkal van tele a világegyetem

nagytömegű csillagok
Vágólapra másolva!
Jóval gyakoribbak az univerzumban a nagytömegű csillagok, mint azt eddig hitték - derült ki a Nagy Magellán-felhő egyik régiójának elemzésekor.
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi csillagászcsoport végezte a kutatást egy olyan régióban, ahol nagyon gyakran képződnek csillagok. Eredményeik sokat segítenek az univerzum mai formája megértésében - írják a szakértők a Science című tudományos lapban.

Az univerzum eddig vizsgált térségeiben minél nagyobb tömegűek a csillagok, annál ritkábbak.

- mondta Luca Fossati, az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) űrkutató intézetének (IWF) munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Már a nyolc-tíz naptömegű csillagok szupernóvaként robbannak fel életük végén, ami az univerzum legerőteljesebb eseménye. Eközben nagy mennyiségű anyag lökődik ki az űrbe és nehézelemek keletkeznek.

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében lévő Nagyon Nagy Teleszkópja (VLT) segítségével ezer nagytömegű csillagot figyeltek meg a 180 ezer fényévnyi távolságra lévő Tarantella-ködben.
A szakértők 250 - 15-200 naptömegű - csillagot elemeztek részletesen, hogy a csillagok születési tömegét (Initial mass function - IWF) meghatározzák.

Kiderült, hogy a 200 naptömeget is elérő csillagok meglehetősen gyakoriak.

Nemrég még vitatták, létezik-e egyáltalán ilyen nagy tömegű csillag. A tanulmány azonban bebizonyította, hogy a csillagok maximális születési tömege 200-300 naptömeg között van.

Forrás: NASA

Mivel a nagy tömegű csillagok nagy hatással bírnak környezetükre, a tanulmány eredményeinek hosszú távú következményei lehetnek annak megértésére, hogyan formálják a csillagok az univerzumot.

Elképzelhetetlen mértékű kinetikus energiát termelnek napszél formájában, majd életük végén a szupernóva-robbanások során. Emellett a nehézelemek keletkezéséért is felelősek.

Az eddigi feltételezésekkel ellentétben a nagy tömegű csillagpopulációk a kutatók szerint 70 százalékkal több szupernóvát, háromszor több kémiai elemet és négyszer több ionsugárzást termelhetnek. A fekete lyukak keletkezési arányát is 180 százalékkal megnövelik, és ezáltal a fekete lyukak összeolvadásának várható gyakoriságát is.