A marihuána akkor is káros drog, ha jópofának állítják be

marihuana, marijuana, drog
DENVER, CO - APRIL 20: Fast Eddy Aki'a of Hawaii smokes a joint as thousands gathered to celebrate the state's medicinal marijuana laws and collectively light up at 4:20 p.m. in Civic Center Park April 20, 2012 in Denver, Colorado. Colorado goes to the polls November 6 to vote on a controversial ballot initiative that would permit possession of up to an ounce of marijuana for those 21 and older. Marc Piscotty/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A médiában jópofa, vicces dolognak ábrázolják a marihuána fogyasztását. Ha valaki egy filmben „füves cigit" szív, az attól mindig a felhőtlen boldogság állapotába kerül, és semmilyen mellékhatást nem kell elszenvednie. A valóságban viszont sokféle veszélye van a marihuána fogyasztásának. Egy amerikai orvos véleménycikket írt, miután egyre több államban legalizálják az USA-n belül a kannabiszt.
Vágólapra másolva!

A Fox News számára dr. David B. Samadi írt véleménycikket a marihuánáról és annak fogyasztásáról. Orvosi szempontból alapos áttekintést ad róla, hogy milyen tudományos tényekről nem szabad elfeledkeznie annak, aki ennek a kábítószernek a segítségével keresi a boldogságot, vagyis az endorfin felszabadítását az agyban. Jelenleg az USA 29 államában és Washington D. C-ben legális a marihuána valamilyen formájának orvosi célra történő felhasználása. Kalifornia lett a hetedik olyan állam, ahol pedig nem számít törvénybe ütközőnek a kannabisz rekreációs, vagyis élvezeti fogyasztása. Sajátos jogi helyzetet teremt, hogy az USA szövetségi törvényei szerint illegális a marihuána, míg egyes államokban legalizálták. Az ügyben Jeff Sessions igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy arra biztatja a bíróságokat, hogy a szövetségi törvények alapján hozzanak döntéseket.

Forrás: AFP/Daniel Karmann

Dr. David B. Samadi mint orvos egyértelműen az egészségre károsnak tartja a marihuána fogyasztását, véleménye szerint az államnak ezt az álláspontot kellene következetesen képviselnie. Most azt a folyamatot látja, hogy mivel sokan élnek illegálisan a kannabisszal, az állam „megadja magát" és inkább utána megy a tömeges igénynek. Igaz, hogy ezzel ellenőrizhetővé teszi a piacot, plusz adóbevételeket tesz szert és munkahelyeket teremt, de ezek a pozitívumok nem állíthatók szembe azzal a negatívummal, hogy a legalizálástól kimutathatóan növekszik a marihuána fogyasztók száma.

Forrás: AFP/Ivan Couronne

Lehetséges, hogy a kannabisz kevésbé veszélyes, mint bizonyos keménydrogok, de ebből még nem következik, hogy nincsenek káros egészségügyi hatásai és nem okoz társadalmi problémákat. Az állam megengedő magatartása és a média által sulykolt pozitív kép azt sugallja, hogy a fű csak egy kis extra boldogsághoz juttat minden következmény nélkül. De ez nem így van: a marihuána igen erős hatással van az agyra és az egész emberi szervezetre. Az USA-ban az alkohol és az opioid alapú fájdalomcsillapítók túlságosan elterjedt használata mellett a kannabisz is veszélyes a társadalomra.

Forrás: AFP/Cris Faga

A marihuána hatóanyaga a tetrahidrocannabiol (THC), ennek van tudatmódosító hatása. A hatvanas-hetvenes évek hippikorszaka óta a vadkender termesztése és nemesítése komoly üzletággá vált.

Olyan hibrideket tenyésztettek ki, amelyeknek rendkívül magas a THC-tartalma, és olyan készítmények kaphatók a piacon, amelyekben koncentrált a hatóanyag tartalom.

Tartja magát a tévhit, hogy marihuána túladagolás nem létezik, de ez már jó ideje nem így van. Hétköznapi dolog, hogy valakit THC-túladagolás miatt mentők szállítanak kórházba. A filmekben mindig úgy jelenik meg a kannabisz, mint a boldogság közvetlen forrása. A valóságban ezzel szemben az, hogy a „betépett" ember nem mindig érzi jól magát: elveszti az időérzékét és a mozgáskoordinációját, illetve szélsőséges hangulatváltozásokon megy keresztül.

Forrás: AFP/Getty Images/Marc Piscotty

Elgondolkodtató, hogy az Egyesült Államok fokról fokra a legalizálás felé halad, miközben nem folynak átfogó kutatások a marihuána hosszú távú hatásáról az emberi szervezetre. Néhány dolgot azonban egészen biztosan lehet tudni. Aki tizenévesen már intenzíven használ kannabiszt, az agykárosodásra számíthat: csökken az IQ-ja és tanulási nehézségei lesznek. A THC bevitelének legelterjedtebb módja a cigarettában való elszívás, így a tüdőből néhány perc alatt a véráramba kerül a hatóanyag. A marihuánás cigaretta ugyanolyan káros a tüdőre, mint a dohányzás. A THC hatása órákig tart és megnöveli a pulzusszámot. Szívbetegeknél növeli a szívroham kockázatát, ha kannabiszt fogyasztanak.

A terhesség alatt marihuánát használó anyák gyerekei kisebb súllyal születnek és nagyobb a valószínűsége, hogy valamilyen agykárosodással jönnek a világra.

A marihuána rendszeres és hosszú távú használóinál kialakulhat az úgynevezett cannabiol hyperemesis szindróma, amely súlyos hányingerrel, hányással és ennek következtében kiszáradással jár. Skizofréniában vagy paranoiában szenvedő betegek állapota egyértelműen rosszabbodik THC hatására. Akiben pedig megvan a hajlam ezekre a betegségekre, de tünetmentesek, azokból előhozhatja a tüneteket, ha marihuánát használnak.

Forrás: AFP/Phanie/Burger

Ahhoz képest, hogy az USA 29 állama legálissá tette a THC orvosi alkalmazását, a vele kapcsolatos orvosi kutatások még gyerekcipőben járnak. Vannak biztató eredmények, de egyetlen olyan betegségcsoport sincsen, amelyre ne lenne más hatásos gyógyszer a THC-t tartalmazó készítményeken kívül. Akár az orvostudományban, akár a rekreációban a marihuánából divat lett.

Divatból alkalmazzák orvosok, divatból élnek vele a fiatalok, és a divatot követve hoznak döntéseket vele kapcsolatban a politikusok.

Jó lenne vele higgadtan szembenézni, hogy mi is valójában a kannabisz. Egy csomó veszélye van az egyénre és a társadalomra nézve is, miközben a hatása (az agyban az endorfinszint növekedése, a stressz oldása) kockázatmentes módszerekkel is kiváltható. Egyszerűen csak élvezni kell az életet, az még nem ártott meg senkinek. Örülni a jó ételeknek, sétálni a természetben, belefeledkezni a naplemente látványába, segíteni a rászorulókon. Ez mind a boldogság forrása lehet Samadi doktor szerint.