Tizenkétmilliárdos támogatás idén az alapkutatásokra

2018.01.08. 20:29

Csaknem 12 milliárd forinttal támogatják a felfedező kutatásokat az NKFI Hivatal idei pályázatai a természeti és társadalmi jelenségek megismerése, új módszerek és eljárások kidolgozása érdekében, emellett kutatói életpályák indulását és kutatási programok kezdeményezését is ösztönzik - közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) hétfőn az MTI-vel.

Hazai és nemzetközi kooperációban zajló kutatásokat is támogatnak

A közlemény szerint a kutatási témapályázat önálló kutatócsoporttal rendelkező, nemzetközileg is elismert kutatók projektjeit támogatja, a fiatal kutatók által kezdeményezett kutatási témapályázat pedig azokat a 40 év alatti kutatókat segíti, akik önálló kutatócsoportot létrehozva saját kutatási témát indítanak. A pályázatok összesített keretösszege 9,4 milliárd forint.

Mind a hazai, mind pedig a nemzetközi kooperációban zajló természettudományi alapkutatásokra is lehet pályázniForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Valentin Flauraud

Az 1,5 milliárd forint keretösszegű posztdoktori kiválósági pályázat tudományos fokozatot szerzett fiatal kutatóknak biztosít három évre szóló támogatást.

A nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási témapályázatok kiírása 1 milliárd forint keretösszeggel támogatja a belföldi kutatócsoportok külföldi együttműködésben megvalósuló projektjeit.

Dunaújvárosi római kori leletek bemutatása egy sajtótájékoztatón. Támogatják a társadalomtudományi kutatásokat isFotó: Polyák Attila - Origo

A tájékoztatás szerint várhatóan még ebben a hónapban 1,2 milliárd forint keretösszegű felhívás jelenik olyan kutatók számára, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el az elmúlt 2 évben.

Egyaránt segítség a kezdő és élvonalbeli kutatóknak

Felidézték, hogy az NKFI Hivatal 2015-ben dolgozta ki a tudományos műhelyeket támogató és a vállalkozások innovációs tevékenységét ösztönző, összehangolt versenypályázati rendszert.

A magyar tudományos élet szellemi központja, a Magyar Tudományos Akadémia székháza BudapestenForrás: MTI/Jászai Csaba

Az egymásra épülő, átfogó pályázati rendszer egyaránt segíti az életpályájukat kezdő kutatókat, az élvonalbeli kutatásokat és a kutatói közösség széles körét - tették hozzá. Kiemelték, hogy a felhívások az eddig megszokotthoz képest korábban jelentek meg,

így a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak.

Ennek köszönhetően kiszámíthatóbbá válhat a kutatás finanszírozási rendszere, a tudományos projektek jobban tervezhetőek - olvasható a közleményben.