Három orvos is halottnak nyilvánította, végül a boncasztalon ébredt

2018.01.09. 20:58

Azt hihetnénk, ilyen csak a rémálmainkban történhet: egyszer csak elalszunk, majd arra ébredünk, hogy a boncasztalon fekszünk, a felettünk álló boncmesterek pedig éppen belső szerveinket készülnek kipakolni egy hideg asztalra. Egy spanyol rabnak azonban ez nem álom volt, hanem maga a rideg valóság, ám szerencsére még az előtt felébredt, hogy a szakemberek munkához láttak volna.

A spanyolországi börtönben raboskodó férfi, Gonzalo Montoya Jiménez mozdulatlan testére a börtönőr talált rá. Teljesen merev volt, nem mutatott életjeleket. Három orvos is megvizsgálta, mindannyian halottnak nyilvánították a férfit, akit végül hullazsákba raktak, és elszállítottak a spanyol Igazságügyi Orvostani Intézet halottasházába. A rab családját is értesítették hozzátartozójuk haláláról.

A szakértők már majdnem nekiláttak a boncolásnak, amikor a 29 éves férfi elkezdett életjeleket mutatni. Az eljárást természetesen azonnal félbeszakították, és rögtön a közeli kórházba szállították. Bár a rab agya kevés oxigénhez jutott, úgy tűnik, a súlyosabb agykárosodást megúszta, még beszélni is bírt feleségével. A jelek szerint fel fog épülni – írta az IFL Science tudományos portál híre.

IllusztrációForrás: Dreamstime

Hogyan éledhetett fel?

Az Informativos Telecinco szerint Jiméneznek valószínűleg katalepsziája lehetett, bár ezt az értesülést hivatalosan senki nem erősítette meg.
A katalepszia mozdulatlan tetszhalottszerű állapot. Tünetei közé tartozik a merevség, a válaszreakciók és az izomszabályozás elvesztése, valamint a létfontosságú testi funkciók (például légzés) lelassulása. Nem nehéz látni tehát, hogy a katalepszia állapotában lévő személyt könnyen halottnak lehet nézni.

A katalepszia az epilepsziában szenvedő betegeknél szokott jelentkezni. Mivel Jiménezt korábban epilepsziával diagnosztizálták, ez a forgatókönyv korántsem elképzelhetetlen. Más kérdés, hogy a börtönben dolgozó egészségügyi személyzet tisztában volt-e a férfi állapotával vagy sem.

„Azt nem tudom kommentálni, mi történt az Igazságügyi Orvostani Intézetben, de mindhárom orvos a klinikai halál beálltát állapította meg a férfinél" – nyilatkozta a Spanyol Börtönszolgálat szóvivője a The Sun magazinnak.