Soha ennyi kárt nem okoztak még a természeti katasztrófák

2018.01.09. 15:42

Tavaly okozták a legnagyobb anyagi kárt a természeti katasztrófák, a hurrikánok, az özönvízszerű esőzés, és kiterjedt tüzek az Egyesült Államokban az Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) friss adatai alapján.

Egyik csapás a másik után

A 2017-es rekordmagas anyagi veszteség 360 milliárd dollárra (93 ezer milliárd forint) rúgott, ami több mint 90 milliárddal több az előző rekordév, 2005 kárainál - idézte a BBC hírportálja. Tavaly 16 olyan esemény volt, köztük a Harvey és az Irma hurrikán érkezése, melyek egyenként egymilliárd dollárnál nagyobb veszteséget okoztak.

A Harvey hurrikán az űrbőlForrás: NASA

A NOAA megerősítette, hogy 2012 és 2016 után a tavalyi volt a harmadik legmelegebb év az Egyesült Államokban a meteorológiai mérések 1895-ös kezdete óta.

A Harvey hurrikán  soha nem látott heves esőzést is hozottForrás: AFP/Brendan Smialowski

A Harvey négyes erősségű trópusi ciklon okozta vihardagály és szélsőséges mennyiségű eső óriási áradást okozott,

majdnem 800 ezer embert kellett menteni. A szakértők kimutatták, hogy a klímaváltozás növelte a rendkívül nagy esőzések valószínűségét.

Nem csak rettenetes viharok, hanem a tűz is pusztított

A NOAA szerint a Harvey okozta károk összes költsége 125 milliárd dollár, ami második a Katrina veszteségei mögött az elmúlt 38 évben, mióta feljegyzik a költségeket. Az Irma ötös erősségű hurrikán előidézte eső idején

a texasi Nederlandben 1539 milliméter csapadékot mértek,

mai szintén rekord, soha ennyi nem esett egyszerre az Egyesült Államok szárazföldi területén.

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA által 2017. szeptember 7-én közreadott felvétel az Irma (b) és a José névre keresztelt trópusi viharokról a Karibi-térség felettForrás: MTI/EPA/NASA

Az Irma kárai 50 milliárd dollárra, a Maria ötös erősségű hurrikán költségei 90 milliárdra rúgtak.

A pusztító trópusi viharok mellett a nyugati államokban, különösen Kaliforniában hatalmas tüzek tomboltak.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén a kaliforniai Ventura megyébenForrás: MTI/EPA/John Cetrino

A tavalyi tél és tavasz esői enyhítettek ugyan a térség aszályán, ám a nyomában újra virágzásnak induló növényzet a bozóttüzek kiváló táplálója lett. Kaliforniában százezreket kellett evakuálni a gyorsan terjedő lángok miatt.

Vannak, akik kétségbe vonják a felmelegedést

Az Egyesült Államok középnyugati és keleti vidékét a múlt év vége óta sújtó sarkvidéki hideg miatt vannak, akik megkérdőjelezik a globális felmelegedést.

Az Egyesült Államokban utoljára egy évszázada tapasztalt hideghullám főként az ország középnyugati részét és a keleti partvidéket sújtja. A tartósan fagypont alatti hőmérséklet eddig tizenegy halálos áldozatot szedett Wisconsin, Észak-Dakota, Missouri és Texas szövetségi államokbanForrás: MTI/EPA/Alba Vigaray

A NOAA tudósai azonban rámutattak, hogy hideghullámok akkor is előfordulnak, ha az általános tendencia a melegedés.

 

A téli rendkívüli hideghullámok miatt sokan kétségbe vonják a globális felmelegedéstForrás: Wikimedia Commons

Deke Arndt, a hivatal egyik vezetője elmondta: "Melegedő világban élünk, ám a Föld sarkvidékei még mindig hidegek, ugyanaz az időjárási rendszerünk is, ami a sarkok hideg levegőjét elszállítja ide, ahol élünk. Fogunk még látni kék foltokat a térképen, azonban ha az év folyamán látott rózsaszínek és vörösök dominálnak, a végén elég meleg évet zárunk".

2017 volt az emberi civilizáció második legmelegebb éve

A NOAA hétfői jelentése az Egyesült Államok adatain alapult, a múlt héten az európai időjárás-előrejelzési központ (ECMWF) arról számolt be, hogy

2017 volt a világ második legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta.

 

A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztető művészi illusztrációForrás: pixabay.com

A tudósok szerint a legmelegebb lehetett volna, ha a melegrekorder 2016 időjárását nem befolyásolja az El Nino légköri jelenség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK