Alvási problémák okozzák több ezer csecsemő halálát Amerikában

elhízás
Egyéves kor felett minden harmadik családban ugyanazt eszik a babák, mint a család többi tagja
Vágólapra másolva!
Különböző alváshoz kapcsolódó problémák, köztük a hirtelen csecsemőhalál szindróma (SIDS) és a véletlen fulladás évente mintegy 3500 csecsemő halálát okozza az Egyesült Államokban - erről adott hírt kedden az amerikai járványügyi központ (CDC).
Vágólapra másolva!

A jelentés szerint az 1990-es években elindított csecsemőbiztonsági figyelemfelkeltő kampánynak köszönhetően az alvás közben elhunyt kisbabák aránya először meredeken zuhant, ám a kilencvenes évek vége óta a csökkenés üteme lelassult.

- hangsúlyozta Brenda Fitzgerald, a CDC igazgatója.

Alvó csecsemő Forrás: CC

A járványügyi központ kutatói a 2015-ös terhességi kockázatelemző megfigyelőrendszer adatait dolgozták fel, amely az anyáktól kapott információkat rögzítette a nem biztonságos alvási pozícióban - hason vagy oldalt - altatástól a túl puha ágyneműig.

Az adatok szerint minden ötödik anya arról számolt be, hogy hason vagy oldalára fektetve altatta a kisbabáját, több mint a válaszadók fele mondta, hogy együtt aludt a kisbabájával, ötből két anya (38,5 százalék) jelentette, hogy a kisbaba ágyában vagy alvóhelyén valamilyen puha ágynemű volt.

"Többet kell tennünk azért, hogy minden család megismerje az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiájának ajánlásait, amely szerint

- mondta Fitzgerald.

Helyes, ha a szülők egy szobában alszanak a kicsivel, az azonban nem, ha egy ágyban - fűzte hozzá az igazgató, aki szerint az ajánlások betartása segít a kockázatok csökkentésében és megvédi a kisbabákat.