Már legalább 200 millió éve élnek lepkék a Földön - derítette ki egy amerikai-német-holland kutatócsoport németországi ősi kőzetekben talált kitinpikkely-fosszíliák elemzése alapján.

Sokkal korábban megjelentek a korábban véltnél

Felfedezésük feltárja, hogy a korábban véltnél 70 millió évvel korábban éltek pikkelyesszárnyúak bolygónkon - adta hírül a BBC News Honlapja.

Kőzetbe zárt lepke fosszília ( a kép illusztráció)Forrás:Crystalinks

A porszem nagyságú kitinpikkelyek - más néven hímpor - a lepkék szárnyait borítják, innen kapta a rend latin nevét - Lepidoptera. Az ősi kitinpikkelyek elemzéséből kiderült az is,

hogy azok néhány olyan molylepke- és lepkefajé, amelyek még ma is élnek

és hosszú pödörnyelvük van a nektár kiszívásához.

Egy ősi, kőbe zárt fosszilis és egy recens pillangó képe. E rovarok nem sokat változtak az elmúlt 200 millió év alattForrás: Phys.org

"Felfedezésünk a szívószervvel rendelkező rovarok evolúcióját mintegy 70 millió évvel korábbra teszi. Azaz jóval öregebb ez a rend, amelyről korábban azt feltételeztük, hogy a virágokkal együtt fejlődött ki a Földön" - hangsúlyozta Bas van de Schootbrugge, az Utrechti Egyetem kutatója.

Tűlevelűek nektárját szívogathatták

A földtörténeti jura kort (195,56-145,5 millió éve) a nyitvatermő növények, mint a tűlevelűek uralták, amelyek édes nektárt termelnek.

 

Ezek a primitív rovarok ezt a nektárt fogyaszthatták még az előtt, hogy a virágos növények mintegy 130 millió éve kifejlődtek.  

 

A Föld  a jura kor derekánForrás: American Roads

A nemzetközi kutatócsoport felfedezését a Science Advances című tudományos folyóiratban mutatta be, és magyarázatot is adott arra, hogyan terjedtek el a lepkék bolygónk minden kontinensén az Antarktiszon kívül.

Jura végi tájképForrás: Mark Witton

A kőzetekből kiderült, hogy ezek az ősi pikkelyesszárnyúak túlélték a triász végi (201 millió éve történt) tömeges kihalást, amikor számos faj elpusztult.