Fosszilis óriásdenevér a kivik földjéről

2018.01.11. 14:12

Egy több millió évvel ezelőtt élt óriásdenevér megkövesedett maradványait fedezték fel Új-Zélandon ausztrál, új-zélandi, brit és amerikai kutatók.

Új-Zéland a múltban a denevérek szigete volt

Az emberek megjelenése előtt két denevérfajon kívül nem volt szárazföldi emlősállat Új-Zélandon. A csendes-óceáni állam területén ma élő összes többi szárazföldi emlős a tengerentúlról érkezett az elmúlt 800 évben.

Az új-zélandi lelőhely, ahol a korai miocén időszakból származó denevér fosszíliáját megtalálták a kutatókForrás: Phys.org

A Scientific Reports című folyóiratban bemutatott ősi, mára kihalt denevér fogait és csontjait a Déli-szigeten fekvő St Bathans közelében,

19-16 millió éves miocén időszaki üledékekben fedezték fel.

 

Alan Tennyson, az új-zélandi Te Papa Tongarewa Múzeum gerincesekkel foglalkozó kurátora szerint "ez a különös denevér az egyik legfurcsább fosszília, amelyet valaha találtak".

Háromszor lehetett nagyobb a ma élő denevéreknél

A mai átlagos denevéreknél nagyjából háromszor nagyobb állat a Vulcanops jennyworthyae nevet kapta, egyrészt megtalálója, Jenny Worthy, másrészt a tűz és a vulkánok római istene, Vulcanus után, amely utal Új-Zéland földtörténetére és a St Bathansban lévő legendás Vulcan Hotelre is.

A Vulcanops jennyworthyae óriásdenevér tudományos trekonstrukciójaForrás: Nature

Nagyjából 40 grammos testsúlyával a Vulcanops jennyworthyae

az eddig ismert legnagyobb ősi rokona az új-zélandi denevérnek.

A ma már kizárólag Új-Zélandon honos, de egykor Ausztrália területén is élt denevérek különlegessége, hogy nem csupán repülnek, hanem mind a négy végtagjukat használva másznak a talajon, az avarban és a fák ágai között, miközben állati és növényi táplálék után kutatnak.

A most felfedezett fosszilis óriásdenevér állkapocs töredéke fogakkalForrás:Nature

Trevor Worthy, a tanulmány társszerzője szerint a most és a St Bathans környékén már korábban feltárt egyéb fosszíliák azt mutatják, hogy a mai Új-Zéland területének prehisztorikus "madárháza", a madarak mellett bővelkedett a furcsa szőrős teremtményekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK