Vágólapra másolva!
Szinte ugyanolyan vagy még nagyobb sikerrel esnek teherbe azok a nők, akiknél lombikbébi-kezeléskor lefagyasztott embriót alkalmaznak, mint azok, akiknél frissen leszívott petesejteket - derítették ki tanulmányukban vietnami és ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

"A fagyasztottembrió-technika egyre nagyobb népszerűségre tesz szert a meddőségi klinikákon világszerte, ezért fontos a kutatásunk a meddőségi szakemberek és kutatók valamint a gyermekre vágyó párok körében" - mondta Lan Vung, a Ho Si Min-városi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A vietnami kutató az ausztráliai Adelaide-i Egyetem szakembereivel együttműködve készült tanulmányában 800 olyan meddő nő esetét vizsgálta, akik nem policisztás petefészek betegségben (PCOS) szenvedtek. A több szervet is érintő, összetett női hormonális betegség meddőséget okozhat.

A tanulmányba bevont nők valamennyien egy ciklusos lombikbébi-kezelésben vettek részt vagy frissen leszívott petesejt megtermékenyítése nyomán történt embrióbeültetéssel, vagy lefagyasztott embriók felhasználásával a megtermékenyítést elősegítő szerek használata nélkül. Utóbbi esetben a nők 36 százaléka esett teherbe már az első próbálkozás után, míg a friss embriók alkalmazása esetében a nők 35 százaléka.

Embrió viszgálat egy holland kórházban Forrás: AFP/ANP

Az élve szülések aránya is hasonló volt, a lefagyasztott embriók esetében 34 százalék, a másik csoportnál 32 százalék.

"A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a policisztás petefészek betegség miatt meddő nők esetében jóval nagyobb arányú az élve szülés, ha lombikbébi-kezeléskor lefagyasztott embriót használnak" - hangoztatta Ben Mol ausztrál professzor.

"Ez az új kutatás megmutatta, hogy a nem PCOS betegség miatt meddővé váltaknál is ugyanolyan arányban sikeres az élve szülés lefagyasztott embrió esetén, ami nagyon fontos hír a meddő nők számára világszerte" - tette hozzá.

Kutatásunk fontos megállapítása, hogy a lombikbébi-kezeléshez történő embriófagyasztás nem károsítja a párok esélyét a gyermekszületésre. A friss embrióval történő első próbálkozás után, a maradék embriókat le lehet fagyasztani és egyenként be lehet ültetni a méhbe, ami biztonságos és hatékony - magyarázta a professzor.

A kutatók hozzátették, hogy eredményeik a Cryotech néven ismert fagyasztásos módszerre vonatkoznak, nem az összesre.