Az európai óriáspandák a modern pandák kihalt unokatestvérei

2018.01.13. 15:05

A Kínában élő modern óriáspandák kihalt unokatestvérei és nem közvetlen ősei lehettek az Európában több millió éve élt óriáspandák - vélik kínai kutatók.

Kanadai, francia és ecuadori kutatók októberben közzétett tanulmányukban Rudabánya térségében talált, mintegy 10 millió éves megkövesedett fogakat mutattak be, amelyek vizsgálata alapján azt feltételezték, hogy a mai Magyarország területén élhetett tízmillió évvel ezelőtt és modern kori leszármazottjaihoz hasonló életmódot folytathatott az óriáspandák első őse. Spanyolországban 2012-ben talált ősi fogleletekről korábban a szakemberek szintén úgy vélték, hogy az óriáspanda legrégebbi közvetlen elődjéé volt.

A szakemberek a leletekből arra következtettek, hogy az óriáspandák ősei Európából vándorolhattak Ázsiába. Huang Van-po kínai paleontológus azonban megkérdőjelezte a feltevéseket, mondván azok tudományosan nem megalapozottak.

A Rudabányán talált fosszília igen kicsi, és nélkülözi a modern óriáspandák foganatómiájának jellegzetességeit - vélekedett a Kínai Tudományos Akadémia Gerinces Állatok Paleontológiai és Paeloantropológiai Intézetének kutatója. "Igaz, hogy az óriáspandák zápfogai és őrlőfogai nagyobbá és szélesebbé váltak a medvék fogaihoz képest, hogy képesek legyenek a bambusz szétrágására. A Spanyolországban és Magyarországon talált fogak ezeket a jellegzetességeket mutatják is. De ha közelebbről megvizsgáljuk az ősi pandák fogmaradványait, az megmutatja, mennyire különböznek az európai unokatestvérekétől: kisebb fogak, rövidebb mélyedés és redőzött koronák jellemzik azokat" - magyarázta Huang.

A Magyarországon talált Miomaci panonnicum és a Spanyolországban talált Kretzoiarctos beatrix leletei azt sugallják, hogy azok az evolúció más szintjein éltek, mint az ősi óriáspanda. Semmi közük nincs a Kínában élő modern pandák őseihez. Feltételezhetjük, hogy élhettek Európából származó pandák, de azok később kihaltak. Több bizonyíték kell azonban ahhoz, hogy ezt az állítást alátámasszuk" - hangsúlyozta.

Az óriáspanda (Ailuropoda melanoleuca) kizárólag Közép-Kína erdőkkel borított hegyes vidékein honos. A húsevőkre jellemző emésztőrendszere ellenére a fekete-fehér emlős bambusszal táplálkozik és egyike a világ legsebezhetőbb fajainak. Az óriáspanda az egyetlen még ma is élő tagja a medvefélék (Ursidae) családjába tartozó Ailuropodinae alcsaládnak.

ÓriáspandaForrás: Wikimedia Commons

A tudósok a mai napig nem tudják biztosan, miként fejlődött ki a faj, mivel ősi rokonainak fosszíliáiból rendkívül kevés maradt fenn. A kanadai, francia és ecuadori kutatócsoport a Geobios tudományos folyóiratban megjelent tanulmányában szintén feltételezte, hogy a Miomaci sokkal inkább unokatestvére, mintsem közvetlen őse lehetett a modern pandának és családfájuk feltehetőleg a miocén földtörténeti kor derekán ágazhatott el.

Ők is elismerték, hogy a talált fosszília híján van a Kína déli részén mintegy kétmillió éve kifejlődött modern óriáspandák nagyon különleges fogazati anatómiájának, feltételezhetően abból a korból származik, amikor a pandák bambuszfüggők lettek. Mivel az óriáspandák kizárólag Kínában élnek, a kutatók feltételezik, hogy azóta élnek ott, amikor a többi medvétől elváltak. Néhány fosszília alátámasztja ezt a feltevést. Kínában bukkantak már nyolcmillió éve élt pandák fosszíliáira is.

(MTI)