A 87 éves korában, január 5-én elhunyt John Young volt a NASA leghosszabb ideig szolgáló űrhajósa. Karrierjét azonban mindjárt az első repülésén majdnem kettétörte egy szendvics.

John Young 1965-ben repült először. 835 órát töltött az űrben és járt a Hold felszínén. Minden szempontból kiemelkedő karriert tudhatott magáénak.

Pályafutása azonban kis híján félresiklott egy marhahúsos szendvics miatt, írja az Atlas Obscura ismeretterjesztő oldal.

A NASA asztronautáinak etetésébe csillagászati mennyiségű pénzt és időt fektet az űrkutatási intézet. A munka zömét persze nem annyira az élelem különlegesen ízletessé, hanem biztonságossá tételébe fektetik.

John Young később a Holdra is eljutott. Arról nem szól a fáma, oda is vitt-e magával egy kis hazait…Forrás: NASA

Ez az űrben a kompaktságot jelenti. Egy zárt, súlytalanság uralta környezetben az élelemmorzsák nagy gondot okozhatnak. Hozzátapadhatnak a berendezésekhez, illetve véletlenül belélegezhetik azokat a pilóták.

Még normális gravitáció mellett is szétszóródhatnak egy átlagos szendvics morzsái, egy űrhajóban meg különösen veszélyesek lehetnek.

 

A híres szendvics másolata műgyantába öntve a mitchelli Grissom emlékmúzeumban (Indiana)Forrás: NASA

A 34 éves Young azonban nem gondolt erre, amikor 1965. március 23-án elfogadott egy marhahúsos szendvicset űrhajóstársától, a hírhedt tréfacsináló Wally Schirrától. Schirra két nappal korábban vette a szendvicset egy floridai boltban, és a kilövés előtt nyomta Young kezébe, aki becipzárazta azt az űrruhájába.

Cape Kennedyn Young beszállt az űrhajóba, hogy végrehajtsa a majdnem ötórás Gemini 3 küldetést. Kiképzett pilótaként ez volt Young első útja az űrbe. Parancsnokával, Virgil „Gus" Grissommal beszállt az első kétszemélyes amerikai űrrepüléshez.

Az egyik holtidőben Young egyszer csak előhúzta a kétnapos szendvicset és odakínálta Grissomnak. A pilóták beszélgetéséből kitűnt, hogy az nem lehetett túl ínycsiklandó, bár Young ennek ellenére megkóstolta. A szendvicset később valószínűleg a hulladéktárolóba tették és visszatért a Földre a leszálló kapszulában.

Young és Grissom az űrkabinbanForrás: NASA

Egy darabig nem is csinált senki ügyet az egészből, amíg a Kongresszus meg nem tudta, mi történt. Nem is annyira a biztonsági protokoll megszegése háborította fel a képviselőket, hanem az, hogy a szendvicsevés miatt a pilóták esetleg elhanyagolták az egyik fontos feladatukat. Tesztelni kellett ugyanis a sok millió dollárért kifejlesztett új űrkajákat.

Bár az űrhajósok azt állították, maradéktalanul végrehajtották a rábízott feladatokat, végül Young lett az első űrhajós, akit megrovásban részesítettek.

Utóbb Young azt mondta, nagyon megbánta tettét, és kiemelten figyelt az űrhajósok biztonságára. Grissom viszont kijelentette, hogy az űrutazás „legemlékezetesebb élménye" volt a becsempészett szendvics.