Egy Panamában található trópusi erdő fái többet virágoznak a szén-dioxid-kibocsátás okozta klímaváltozás miatt - derült ki egy amerikai kutatócsoport tanulmányából.

Trópusi erdő a Panama-csatorna közepén

Stephanie Pau, a Floridai Állami Egyetem földrajz tanszékének munkatársa és kutatócsoportja a Global Change Biology folyóiratban közzétett tanulmányában meglepő kapcsolatot mutatott ki a légkör növekvő szén-dioxid-szintje és a panamai Barro Colorado-sziget trópusi erdőiben élő növények virágzása között.

A Panama-csatornaForrás: Wynne-Hughes Veronika

Az 1560 hektáros sziget a Panama-csatorna közepén mesterségesen létrehozott Gatun tavon terül el.

A növekvő szén-dioxid szint miatt több energiát termelnek a növények

A meleg egyenlítői környezetben évezredek alatt kialakult trópusi erdők

érzékenyebbek lehetnek a finom éghajlati változásokra, mint ahogyan azt ökológusok eddig vélték.

A kutatócsoport felfigyelt arra, hogy a trópusi erdők fái több virágot hoznak az elmúlt néhány évtized növekvő hőmérséklete és szén-dioxid-kibocsátása miatt - nyilatkozta Pau.

A megnövekedett szén-dioxid szint miatt a trópusi erdők fái több virágot hoznakForrás: C. Mozzocchi

A kutatócsoport 28 éven keresztül gyűjtött növénymintákat a szigetről,

amelyeket vizsgálva megállapították, hogy az éghajlati elemek, mint például a hőmérséklet, a csapadék, a fény és a szén-dioxid hogyan hatnak az éves virágmennyiségre, a különböző fajok virágázásának hosszára.

Trópusi esőerdőForrás: AFP/Marie Hippenmeyer

Kimutatták, hogy a virágok számának növekedésére a legjelentősebb hatást a szén-dioxid gyakorolja. Ez azzal magyarázható, hogy a légköri szén-dioxid-szint emelkedésével a növények több energiát tudnak termelni.