Fél perc alatt végez egy egérrel a százlábú mérge

2018.01.23. 10:19

A kínai vörösfejű százlábú mérge fél perc alatt végez egy egérrel - állapította meg egy kínai kutatás.

A tudósok ellenszert kerestek a Scolopendra subspinipes mutilans mérge ellen. A kínai kutatók szokatlanul nagy termetű ellenfelet küldtek a százlábúra: a nagyjából háromgrammos ízeltlábút egy 45 grammos egérrel eresztettek össze - olvasható az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) hétfőn megjelent számában.

A százlábú erős mérge nagyjából 30 másodperc alatt legyűrte az ízeltlábúnál sokkal nagyobb gerincest. Egyes pók- és skorpiófajokhoz hasonlóan a vizsgált százlábúfaj mérge egyszerű, ám igen hatékony fegyverrel él: az ellenfelek élettani funkcióit "kapcsolja ki" - írták Kunming dél-kínai város zoológiai intézetének kutatói.

Forrás: Wikimedia Commons

A kutatók szerint gyakori a százlábú mérge okozta baleset: Hawaiin 2007 és 2011 között az állatoktól származó mérgezések 11 százaléka volt a százlábúk számlájára írható. A százlábú marása esetenként légzési problémákat, szívritmuszavart és halált is okozhat. A kutatók megállapították, hogy az epilepszia kezelésére használt retigabin hatóanyag enyhíti a méreg hatásait.

(MTI)