Még hevesebb kitörés veszélyére figyelmeztetnek a szakértők

Mayone
A füstölgő Mayon vulkán panorámája a közeli Legazpi városából
Vágólapra másolva!
Ismét izzó lávát és vulkáni hamut lövell ki a Fülöp-szigeteki fővárostól, Manilától mintegy 330 kilométerre, délkeletre fekvő a Mayon tűzhányó.
Vágólapra másolva!

Újabb és még hevesebb kitörés veszélyére figyelmeztetnek a szakértők

A Fülöp-szigetek legnagyobb északi szigetén, Luzonon fekvő 2 463 méter magas Mayon tűzhányó ismét életre kelt, vulkáni hamufelhőt és izzó lávát lövellve ki magából. A vulkán kitörése miatt a tűzhányó nyolc kilométeres körzetét a hatóságok kiürítették, mintegy 61 ezer embert evakuálva a veszélyeztetett térségből.

A füstölgő Mayon vulkán panorámája a közeli Legazpi városából Forrás: MTI/AP/Bullit Marquez

A Mayone közelében fekvő 17 település iskoláit átmenetileg bezárták, az atmoszférába kerülő vulkáni hamu miatt pedig több tucatnyi repülőjáratott kellett törölni.

Január 21-én hétfőn történt az eddig leghevesebb kitörés,

ám az egyre nagyobb mennyiségben feltörő gázokból, illetve a lávaömlésből újabb, még hevesebb kitörést prognosztizálnak a szakértők.

Izzó lávafolyások ömlenek le a Mayon oldalán Forrás: MTI/AP/Bullit Marquez

A rendőrség lezárta a vulkán körüli kiürített zónát, hogy megakadályozzák az átmenetileg kitelepített helyi lakosok visszaszivárgását.

Az elmúlt három napban a vulkáni hamufelhő egyre magasabbra emelkedett, és a lávaszórás intenzitása is megnövekedett.

Ez a legtökéletesebb vulkáni kúp

A Mayon a Fülöp-szigetek fővárosától Manilától mintegy 330 kilométerre délkeletre fekszik. Az aktív tűzhányók közé sorolják, amely az elmúlt ötszáz évben ötvenszer tört ki. A Mayon klasszikus réteg, vagy sztratovulkán, a csúcs közepén nyíló kráterrel.

A vulkáni hamufelhő már közel öt kilométer magasra emelkedett Forrás: MTI/AP/Bullit Marquez

A tökéletes kúpot formáló bazalt-andezit alapú kőzetekből felépülő vulkán felső lejtése igen meredek, átlagosan 35-40 fok. A Mayon csak úgy, mint a Csendes-óceán nyugati szélén található összes többi vulkán az Aleutoktól kiinduló nagy, úgynevezett pacifikus tűzgyűrű részét alkotja.

Az elmúlt ötszáz évben ötvenszer tört ki Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Ez a többek között Japán, a Fülöp-szigetek, valamint Indonézia területét is érintő hatalmas kiterjedésű karéj azon a területen húzódik, ahol a pacifikus óceáni kéreg a kontinentális lemezek alá nyomódik.

Az óceáni kéreg alábukása okozza a szigetország súlyos vulkánkitöréseit

A Mayon vulkán nagyon közel fekszik a Filippinó-árokhoz, amelynek legmélyebb pontja, a 10 540 méter mély Galathea szakadék a harmadik ismert legnagyobb mélység a földkerekségen.

A Filippinó-árok helyzetét ábrázoló térkép Forrás: Wikimedia Commons

A Filippinó-árok területén az óceáni kéreg évi 15 centiméteres sebességgel nyomódik a kontinentális lemez alá,

ez a magyarázata annak, hogy a Fülöp-szigetek környéke a Föld szeizmikusan és vulkánilag is legaktívabb területének számít.

Lávaszökőkút a Mayon kráterénél Forrás: MTI/AP/Bullit Marquez

Amikor a mélytengeri árkok mentén a forró felső földköpenybe alábukó vízben gazdag üledékekkel borított óceáni kéreg eléri a félig olvadt kőzetekből álló asztenoszférát, az üledékbe ágyazott víz elpárolog, és a földkéreg hasadékain távozó forró gőz nyomása a felszínre juttatja a magmát.

A Mayon vulkán is a pacifikus tűzgyűrű része Forrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

A szubdukció miatt alakul ki az óceáni árkok mögött a vulkáni szigetív, ennek része - többek között - az ismét aktív Mayon vulkán is.