Hatalmas meglepetést rejtett az ősi óriáspiramis belseje

Kérosz, Daszkalió
Daszkalió piramisa Kérosz sziget szomszédságában
Vágólapra másolva!
A legújabb feltárások vízvezetékrendszerre, fémmegmunkálásra és bonyolult mérnöki teljesítményre utaló bizonyítékokat találtak a görög Kükládok egyik szigetén és a mellette fekvő piramis alakú képződmény feltárásakor.
Vágólapra másolva!

Több mint 4000 éve az ott építkezők kivésték a görög sziget, Kérosz természettől fogva piramis alakú hegyfokának egész felszínét.

Teraszokat alakítottak ki rajta, amelyeket 1000 tonnányi, Naxoszról külön ide szállított, csillogó, fehér kővel borítottak, hogy

óriási lépcsős piramis küllemet adjanak neki, amely kiemelkedik az Égei-tengerből.

Ez a legimpozánsabb ember készítette struktúra a Kükládok egész szigetcsoportján.

Daszkalió piramisa Kérosz sziget szomszédságában Forrás: Michael Boyd/Cambridge University

A teraszok felszíne alatt azonban olyan mérnöki és mesterségbeli tudásra utaló különlegességek feküdtek, amelynek pompássága vetekedett a lenyűgöző külső résszel.

A három országból érkező régészek az ásatások folyamán összetett vízelvezető alagútrendszer létezésére találtak bizonyítékot.

Ez 1000 évvel korábban készült, mint a mínoszi civilizáció építményében, a knósszoszi palotában található híres belső vízvezetékrendszer. Ezenkívül kifinomult fémmegmunkálásra utaló nyomokra is bukkantak.

Réz lándzsahegy öntésére szolgáló öntőforma Forrás: Michael Boyd/Cambridge University

A Daszkalió-hegyfok mára apró szigetté alakult az emelkedő tengerszint miatt, de 4500 éve még egy keskeny út kötötte össze Kérosszal. Ma lakatlan és védett hely.

De a Kr. e. 3. évezredben Kérosz jelentős szentély volt, ahol bonyolult szertartásokat végeztek. A Cambridge-i Egyetem, a Kükládok Antikvitási Hivatala és a Ciprus Intézet régészei több ezer márványszobrot találtak a korábbi ásatások folyamán. Ezek a stilizált emberalakok több nyugati művészt, így Picassót is megihlették.

Ősi lépcső Forrás: Michael Boyd/Cambridge University

Úgy tűnik, hogy a szobrokat szándékosan törték össze és hozták ide egyfajta temetési szertartás részeként.

A tervek szerint az archeológusok 2018-ban tovább folytatják a feltárást, amely valószínűleg még sok izgalmas felfedezéssel örvendezteti meg a szakembereket és az érdeklődőket egyaránt.