Még élt, amikor partra vetődött az óriási tengeri bestia

2018.01.26. 11:33

Habár 13 méter hosszú és több száz kilogrammot nyom, még mindig keveset tudunk az óceán egyik gigászi élőlényéről, az óriáskalmárról. Mostanáig ezernél is kevesebb példányt sikerült találnia a szakembereknek, ráadásul az állatok többsége már nem élt, amikor felfedezték őket. 2016-ban azonban egy élő példány sodródott a spanyol partok közelébe.

Part környéki vizekben cirkáló óriáskalmárokat sokáig csak Japánnál tudtak megfigyelni a kutatók, két évvel ezelőtt azonban Spanyolország északnyugati részén is felbukkant egy egyed – írja az IFL Science magazin cikke az Ecology című szakfolyóiratban megjelent friss kutatásra hivatkozva.

Az állatot a rakparttól nem messze szúrták ki. Három méter mélyen úszott a víz alatt, de így is kiválóan látható volt. Látszott rajta, hogy valami nincs rendben vele, órákig küzdött, mielőtt a partra vetődött volna. A kutatók megállapították, hogy egy fiatal, még fejletlen nőstény egyed volt. Testtömege elérte a 105 kilogrammot.

Az óriáskalmár testét rengeteg seb borította. A sérülések alakja alapján a szakértők úgy vélik, egy másik óriáskalmárral került összetűzésbe, nagy valószínűséggel az élelemért harcoltak egymással.

Spanyol kutatók az óriáskalmár tetemét vizsgáljákForrás: Courtesy of Javier Carrascosa

Az óriáskalmárt vélhetően a kék puha tőkehalak csalhatták a spanyol partok közelébe. Ezek a csontos halak gyakran hatalmas tömegben fordulnak elő a 150 és 3000 méter közötti mélységben. Mivel nagyon keveset tudunk az óriáskalmárokról, azt sem ismerjük, miként vadásznak: az egyik elképzelés szerint üldözik a zsákmányt, más teória azonban úgy véli, lesből csapnak le áldozataikra. Annyi azonban biztos, hogy a tőkehalak nagy száma több óriáskalmárt is a területre csalhat.

A sérülések alapján egy másik óriáskalmárral kerülhetett összetűzésbeForrás: Courtesy of Angel Guerra

Ilyenkor előfordulhat, hogy a nagyobb egyedek megpróbálják elorozni a halakat kisebb fajtársaiktól (kleptoparazitizmus), ami természetesen harchoz vezet.

A tanulmányban leírt példány a súlyos sérülései miatt elveszthette tájékozódási képességét, így került a sekély, melegebb vízbe, ahol megfulladt.