A "biológiai óra" segíthet legyőzni az akut májelégtelenséget

2018.01.29. 14:29

Az emberi szervezet "biológiai órája" segíthet legyőzni az akut májelégtelenséget francia kutatók új tanulmánya szerint.

A biológiai óra és a gyulladásos betegségek közötti összefüggést vizsgálták a francia egészségügyi kutatóintézet (Inserm), a lille-i Pasteur Intézet és a Lille-i Egyetem tudósai.

Emberi sejttenyészeteken és egereken végzett kísérleteik során felfedezték, hogy a biológiai óra egy fehérjéjének gyulladásgátló működése meg tudja állítani az akut májelégtelenséget, enyhíti a tüneteket és javít a túlélési arányokon - olvasható a Gastroenterology folyóirat aktuális számában.

Az akut vagy fulmináns májelégtelenség (hepatitisz) súlyos betegség, hatékony gyógymódja nincs, csak a tünetek jelentkezése utáni 24 órán belül elvégzett májátültetés.

A beteg májműködése gyorsan romlik, véralvadási rendellenességek és visszafordíthatatlan agykárosodás léphet fel.

 

Az emberi máj elhelyezkedéseForrás: Science Photo Library/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

A francia tudósok abból a megfigyelésből indultak ki, hogy az immunrendszer működése a nap során változik, és találtak egy Rev-erbA nevű fehérjét, amely a biológiai órával kapcsolatos, és működése főként a zsírszövetet, a májszövetet, a vázizomzatot és az agysejteket célozza.

Emberi immunsejteken és egereken végzett kísérleteik megerősítették, hogy a gyulladás a napi biológiai órát, más szóval a cirkadián ritmust követi.

Az egereknek a Rev-erbA-t aktiváló szert adtak, ezek után a betegség enyhébb formában jelentkezett náluk, és javultak a túlélési arányok is.

A kutatók ugyanezt a hatást figyelték meg laboratóriumi emberi sejttenyészeteken is, ami az akut fulmináns hepatitisz új kezelésének kidolgozására bátorította őket.