A világörökség része lehet a normandiai partraszállás helyszíne

70 éve volt a normandiai partraszállás, D-day
Prise de vue sur Omaha, ou convergent les navires, qui délivrent une concentration impressionnante d'hommes, de véhicules, et de matériel. Des files de 6X6 et de jeeps s'appretent a quitter la plage. Devant Colleville-sur-Mer, probablement le 9 ou le 10 juin, lors de l'arrivée de la 2nd US Armored Division, la premiere division blindée a débarquer sur les plages US. Une dizaine de LST (dont les 262 et 310) ont été échoués pour une marée sur la plage pour débarquer rapidement cette grande unité, au risque de voir des LST casser leur quille sur une plage qui est tres déformée naturellement par les bancs de sable et les chenaux. Finalement tout s'est bien passé, mais les capitaines étaient surement inquiets. voir la p012689
Vágólapra másolva!
A UNESCO világörökségi listájára jelöli a normandiai partraszállás helyszíneit Franciaország – erősítette meg szerdán az ENSZ kulturális szervezetének szóvivője.
Vágólapra másolva!

Ezek a partvidékek "a szabadságért és a békéért vívott harc nyomait viselik magukon" – fejtette ki az indoklásban a párizsi kulturális miniszter.

A második világháborúban az úgynevezett D-napon, 1944. június 6-án az angolszász szövetséges csapatok új frontot nyitottak a Németország által elfoglalt Franciaország partjainál. A hadtörténelem legnagyobb partraszállási hadműveleteként számon tartott esemény döntő jelentőséggel bírt a világháború kimenetele szempontjából. A D-nap elnevezés a Day-nap rövidítése, az amerikai hadseregben olyan esetekben alkalmazták, amikor a hadművelet időpontja még nem volt kitűzve vagy azt titokban akarták tartani.

A partraszállás döntő jelentőségű volt a második világháborúban Forrás: U.S. National Archives

A La Manche-csatorna Caentől északra és északnyugatra lévő 80 kilométeres partszakaszán

a mai napig láthatóak a harcok nyomai, egy kikötő és német bunkerek maradványai.

Normandia már régóta szeretné, hogy felkerüljön a világörökségek listájára ez a partszakasz. A felvételről a döntést a világörökségi bizottság fogja meghozni valószínűleg 2019-ben. Ebben 21 ország képviselteti magát, amelyeket a világörökségi egyezmény összeg tagjából álló közgyűlés választja ki.