Kína után Hongkong is megtiltja az elefántcsont-kereskedelmet

afrikai elefánt
Afrikai elefántok (Loxodonta africanus) a kenyai Amboseli Nemzeti Park területén
Vágólapra másolva!
A kínai után szerdán a hongkongi törvényhozók is az elefántcsont-kereskedelem betiltásáról döntöttek.
Vágólapra másolva!

Hongkong is csatlakozott a washingtoni egyezményhez

Hongkongban több mint 150 éve kereskednek elefántcsonttal, a volt brit gyarmat az elefántcsont-viszonteladás legnagyobb központja.

Kína, a világ legnagyobb elefántcsont-importőre és elefántagyar-feldolgozója

egy hónapja vezette be a tilalmat az elefántcsont-kereskedelemre.

Hongkong volt eddig a világ legnagyobb elefántcsont viszonteladója Forrás: AFP

A Hongkongban elefántcsontot vásárlók több mint 90 százaléka Kínából érkezik. Hongkong csatlakozott a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezményhez (CITES), amely 1990 óta tiltja az elefántcsonttal való kereskedést.

Teljes körűen betiltják az elefántcsont kereskedelmét

A szerdán elfogadott törvény az elefántagyar, valamint a feldolgozott elefántcsont teljes körű kereskedelmének, köztük az 1990 előtti vadászatból származó elefántcsont birtoklásának a tilalmát 2021-re írja elő.

Lefoglalt elefántcsont agyarak Hongkongban Forrás: AFP/Dale de la Rey

A WildAid nem kormányzati természetvédő szervezet becslései szerint évente illegálisan mintegy 30 ezer elefántot ölnek meg agyaráért.

A hongkongi törvény a vadvilág elleni bűncselekmények büntetését is szigorítja.

Így lesz a rablóból pandúr

Egy hongkongi rajtaütés során tavaly két elefántcsont-kereskedőt füleltek le, akik olyan evőpálcikákat árultak, amelyek illegálisan beszerzett elefántcsontból készültek.

Afrikai elefántok (Loxodonta africanus) a kenyai Amboseli Nemzeti Park területén. Az elefántcsont-kereskedelem tilalma fontos lépés a veszélyeztetett faj megmentéséhez Forrás: Elter Tamás

Az egyik kereskedő, akit januárban nyolcezer hongkongi dolláros (255 ezer forintos) büntetéssel sújtottak, tanácsadóként vett részt abban a kormánybizottságban, amely veszélyeztetett állatok védelmével foglalkozik.