Egyszerre több műhold hagyta el az új orosz űrrepteret

Szojuz
A Szojuz-2.1a hordozórakéta startja
Vágólapra másolva!
Oroszország sikeresen pályára állított csütörtökön több külföldi műholdat azzal a Szojuz-2.1a rakétával, amelyet az ország távol-keleti végében nemrég megépített Vosztocsnij űrbázisról bocsátottak fel.
Vágólapra másolva!

Német és amerikai műholdakat is magával vitt a Szojuz

A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal Twitter-üzenetben számolt be a Vosztocsnij támaszpont második sikeres rakétafelbocsátásáról. A Szojuz mások mellett két orosz Kanopusz meteorológiai műholdat, az S-NET és a D-Star One német távközlési műholdakat és az Egyesült Államok LEMUR típusú hajózást követő illetve meteorológiai műholdjait vitte magával.

A Szojuz-2.1a hordozórakéta az indítóálláson Forrás: Sputnik News

A felbocsátás több mint egy hónapot csúszott

azt követően, hogy november 28-án kudarccal végződött egy hasonló küldetés. Az akkor útnak indított Szojuz rakétával 19 műholdat kellett volna pályára állítani, ám azok feltehetően lezuhantak, mert a Fregat fejblokk vezérlőrendszerének algoritmusa "helytelenül határozta meg az elfordulás irányát a harmadik hajtóműfokozat leválása" után.

Fejek hullása várható a Roszkoszmoszban

Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök-helyettes a baleset után egy hónappal a Rosszija 24 hírtelevíziónak megerősítette azt a korábban cáfolt értesülést, amely szerint rakéta elfordulásának irányszögét úgy számították ki, mintha a kazahsztáni Bajkonurból bocsátották volna fel.

A Szojuz-2.1a hordozórakéta startja Forrás: Roskosmos

Rogozin hangsúlyozta, hogy

nem fogadja el azt a védekezést, hogy a baleset egy húszéves szoftver miatt történt.

A miniszterelnök-helyettes a baleset okait vizsgáló bizottság megállapításai nyomán "kemény és objektív" kormányzati intézkedéseket helyezett kilátásba.

Indítóállásba viszik a Szojuz-2.1a hordozórakétát Forrás: Sputnik News

Rogozin "rendszerszintű hibákkal" vádolta a Roszkoszmosz vezetését, és hangsúlyozta a fiatalítás, valamint a technológiakorszerűsítés szükségességét.