A Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján évente 2700 szív-CT vizsgálatot végeznek jelenleg, amelyeknek egy részét, leginkább a komplexebb, a korábbi CT készülékekkel nehezebben vizsgálható betegeket az új kardiográf CT-vel vizsgálják majd, melyet pénteken adtak át ünnepélyes keretek között a klinikának. Ez a világon az első, legmodernebb, kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT gép.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy szívdobbanásnyi idő alatt készít teljes körű felvételt a koszorúerekről és a szívről az ország legmodernebb szív-CT készüléke a Semmelweis Egyetemen. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán most elhelyezett műszer a komplikáltabb eseteknél, vagy a magas pulzusszámú és/vagy szívritmus zavarral küzdő betegeknél is igen gyors és pontos képalkotást tesz lehetővé, kis sugárdózis mellett.

Ez a világon az első, kifejezetten kardiológiai alkalmazásra fejlesztett CT gépe, melyet egyidőben két egészségügyi centrumba telepítettek annak érdekében, hogy a centrumok munkatársai részt vegyenek a készülékhez tartozó kiértékelő szoftverek fejlesztésében. A Semmelweis Egyetem mellett az Egyesült Királyságban, Belfastban használhatják ezentúl a berendezést, mely új távlatokat nyit a koszorúér-betegség vizsgálatában. A készülékkel egytized másodperc alatt tudják megvizsgálni az orvosok a teljes szívet és a koszorúereket.

Átadták a legmodernebb szív-CT berendezést.Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az új készülék átadásakor Dr. Merkely Béla, az SE klinikai rektorhelyettese kiemelte;

Nagyon fontos innovatív együttműködés keretében kerül a legmodernebb speciálisan szív- CT az egyetemre. Ezt a készüléket mi ingyen kaptuk abból a célból, hogy a régió legnagyobb szívgyógyászati klinikája részt vegyen egy multinacionális cég, egy spin-off cég és az egyetem hármas együttműködésében. Ez egy olyan lehetőség, ami az egyetemi lét szempontjából egy kiemelkedő a jövőre nézve, hiszen az egyetemek hármas funkciója, a kutatás, gyógyítás, oktatás kiegészül egy egészségipari innovációval. A jövőnk egyre több egészségipari innovatív lehetőséget fog megmutatni és ebben az egyetemeknek a szerepe nagyon fontos. Szükség van ehhez egy nagy klinikára, kiváló szakemberekre, és gyorsnak kell lenni a jelenlegi versenyhelyzetben."

A gyorsaság már ebben az esetben is megmutatkozott;

Az együttműködést novemberben kötöttük, decemberben megérkezett a gép, januárban beépítettük és most február 2.-án itt vagyunk és örömmel tudjuk átadni a munkának ezt a gépet, ami részt vehet a betegellátásban és emellett a továbbfejlesztés révén egy újabb generációjú szív-CT megjelenését biztosítja.

- tette hozzá. 

Ez a leggyorsabb szív-CT készülékFotó: Csudai Sándor - Origo

A rektorhelyettes egy példával mutatta be, mit is jelent az új CT megjelenése.

"Nemrég a klinikánkra került egy 17 éves futballista, akit kilencszer kellett újraéleszteni, majd egy speciális műszívet ültettünk be, ezt követően pedig diagnosztizáltuk a betegségét. A betegség egy veleszületett koszorúér fejlődési rendellenesség volt. Ez a szív-CT egy szívdobbanás alatt tudja az ilyen típusú betegségeket megfelelően diagnosztizálni. Ha ez megvan, akkor egy előre tervezett műtétet tudunk végezni. Ez a készülék jóval gyorsabb, mint a korábban használt gépek, 280 szeletet készít 100msc alatt, akkor amikor a szív kitágult állapotban van. A legfőbb felhasználási lehetőség a koszorúereknek az anatómiája, azokon történő felrakódás, azokon lévő elváltozások kimutatása.- mondta Dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem városmajori klinikáján évente 2700 szív-CT vizsgálatot végeznek jelenleg, amelyeknek egy részét, leginkább a komplexebb, a korábbi CT készülékekkel nehezebben vizsgálható betegeket az új Cardiographe CT-vel vizsgálják majd.

 

Azonnal 3D-s képet kapunk a szívről az új berendezésselFotó: Csudai Sándor - Origo

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár is beszédett mondott a készülék átadása előtt. "Példaértékű ez az ingyenes fejlesztés, amely fontos lépés ennek az európai, sőt világszínvonalú szakmai műhelynek az életében." Azt mondta, az SE klinikája világszínvonalút nyújt az ellátásban, és az itt dolgozók tudása is világszínvonalú. Ezzel a fejlesztéssel "a világon ma sehol sem tudnak" jobbat" - tette hozzá.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár is az egyetem hármas funkcióját emelte ki; az orvosegyetemek abból a szempontból speciálisak a többi egyetemhez képest, hogy oktatás, kutatás, és betegellátás folyik egyszerre bennük. Most itt ezekhez a funkciókhoz az innováció is hozzákapcsolódik - tette hozzá. Olyan eszköz került most a klinikára, amely az oktatásban, a kutatásban, az innovációs tevékenységben és a betegellátásban egyaránt használható. Követendő példa az egyetemek számára, ami itt megvalósul.

Palkovics László közölte: az egyetem fejlődését a kormány kiemelten kezeli, az a cél, hogy világviszonylatban minél jobb helyen álljon az intézmény, és ehhez az ilyen projekteken keresztül vezet az út.

Bemutatták az átadáson a készüléketFotó: Csudai Sándor - Origo

Bár az utóbbi években javult Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők túlélési esélye, még mindig ez a vezető halálok, az emberek 50 százaléka szívbetegségben hal meg itthon.A Semmelweis Egyetemen a betegellátáson túl a nemzetközi, klinikai kutatások és az oktatás területén is kiemelt szerepe lesz az új eszköznek. Az egészségügyi szakmák gyakorlatorientáltak, vagyis fontos, hogy a jövő orvosai és szakdolgozói a legmodernebb készülékeket is megismerve, minél több esetszámmal találkozva végezzenek az egyetemen.

Maurovich-Horvat Pál, az MTA-Semmelwies "Lendület" kardiovaszkuláris képalkotó kutatócsoport vezetője arról beszélt, hogy a most bemutatott készülék az első olyan CT, amelyet kifejezetten a szív vizsgálatára terveztek. "Ez a jelenleg elérhető leggyorsabb berendezés, legjobb felbontással, amely a komplex esetek vizsgálatakor különösen hasznos" - emelte ki.Európában az egyik első szívtranszplantációs központ vagyunk, ezen betegek utánkövetése kihívás, hiszen ezen betegek szaporább pulzusszámmal rendelkeznek, tehát az új CT abszolút be tud kapcsolódni a betegek utánkövetésében. - tette hozzá Maurovich-Horvat Pál.