GPS-nyomkövetővel látják el az erdei elefántokat Gabonban, hogy megakadályozzák orvvadászatukat, és elejét vegyék az elefántcsont illegális kereskedelmének.

Egy évtized alatt harmadával csökkent a számuk

A közép-afrikai országban egy évtizede még 45 ezer erdei elefánt élt, ez volt a térség legnagyobb populációja, ám azóta legalább 15 ezer egyed esett orvvadászok áldozatául.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) egyik vadőre felügyeli az elkobzott elefántagyar-halmok megsemmisítését a Nairobi Nemzeti Parkban. Egész Afrikában komoly problémát jelent az orvvadászatForrás: MTI/EPA/Dai Kurokawa

A helyi szakemberek dél-afrikai állatorvosok segítségével december óta 20 elefántra szereltek fel GPS-nyakörvet

az északkelet-gaboni Mwagna és Ivindo természetvédelmi területeken, valamint a szomszédos Minkebe parkban, amely a vadorzókkal vívott háború fő frontja.

Erdei elefánttehén a borjávalForrás: Wikimedia Commons

Most februárban tovább folytatják elefántmentő akciójukat.

Minden műveletben öt-hét ember vesz részt, állatorvosok, parki járőrök, nyomkeresők, akik a sűrű esőerdőben próbálnak az állatok nyomára bukkanni.

Nehéz az elefántles a sűrű esőerdőkben

Egy nap csak egy vagy két állatot tudnak ellátni nyomkövetővel. Amikor észrevesznek egy elefántot, az állatorvos légpuskából etorfinnyilat lő ki, ezt a morfinnál több mint ezerszer erősebb szert alkalmazzák nagytestű állatok, mint az elefántok elkábítására.

A túl nagy adag megölheti őt. Ha túl gyenge, az állat elszaladhat. Pontosan kell meghatározni az adagot"

- magyarázta Jean-Baptiste Squarcini, a gaboni nemzeti parkszolgálat (ANPN) igazgatója. A gyakran öttonnás, elkábított elefántot a csoport szakemberei megvizsgálják, mintákat vesznek róla és ráillesztik a hatalmas GPS-nyakörvet.

Erdei elefántok csoportja egy dagonyás itatónálForrás: Wikimedia Commons

Az egész folyamat mintegy tíz percig tart, ezután a csoport tagjai a közelben elrejtőzve megvárják, amíg az állat magához tér.

Az erdei elefánt a harmadik legnagyobb ormányos

Az állatokat az ANPN-nek a fővárosban, Libreville-ben lévő központjából figyelik.

A műholdas követéssel azonnal látják a hatalmas képernyőn, ha veszélybe kerülnek,

lakott térséget közelítenek meg, vagy túlságosan sokáig maradnak mozdulatlanul. "Látjuk, hogy ha háborús övezetbe vándorolnak az állatok, vagy olyan helyre, ahol gyakran találunk tetemeket, ami vadorzók jelenlétét jelzi" - magyarázta Parfait Ndong Ondo, a központ egyik munkatársa.

Az erdei elefántok élőhelye szavannalakó rokonaiktól eltérően a fülledt és sűrű trópusi esőerdőkben vanForrás: Wikimedia Commons

Ilyen esetben a parkok járőreit azonnal mozgósítják a központból, hogy az állatokat tereljék biztonságos helyre.

Az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis) az afrikai és az indiai (ázsiai) elefánt után a harmadik legnagyobb ormányos. Sokáig vitatott volt a faj taxonómiai, rendszertani besorolása. Egészen a részletes DNS-vizsgálatok elvégzéséig a zoológusok úgy vélték, hogy az erdei elefánt a szavannás térségekben élő afrikai elefánt (Loxodonta africanus) erdőlakó alfaja.

Afrikai elefántok (Loxodonta africanus) a kenyai Amboseli Nemzeti Park területénForrás: Elter Tamás

A DNS és a részletes anatómiai összehasonlító vizsgálatok azonban megerősítették,

hogy az erdei elefántot önálló fajnak kell tekinteni.

Az erdei elefántok Nyugat-Afrika, Kongó, Kamerun, Uganda valamint a Közép-afrikai Köztársaság trópusi esőerdeiben élnek.