A tengerbe jutó műanyaghulladék az Északi-sarkvidéket sem kíméli, a műanyag mikroszemcséi beépülnek a tenger jegébe, és a sarkkörön túli élővilágot is veszélyeztetik.

Évszázadokba telhet, amíg felül lehet kerekedni az emberi felelőtlenségen

Kutatók szerint manapság bármerre néz az ember az Északi-sarkvidéken, mindenütt jelen van a műanyagszennyezés. A norvég halászok attól félnek, hogy a mindeddig a környezetszennyezéstől mentesnek tartott halállomány is elveszti kedvező reputációját.

Arktiszi vidék. Egyre aggasztóbb az északi-sarki területek fokozódó elszennyeződéseForrás: Wikimedia Commons

A plasztikhulladék zöme a kihajított halászfelszerelésekből származik.

A hajótulajdonosok már tisztában vannak vele, hogy évszázadokba telhet, amíg felül lehet kerekedni az elmúlt néhány évtized felelőtlenségén, amely miatt a tengerbe került a sok műanyaghulladék – számolt be róla a BBC News csütörtökön.

Az északi-sarki jégtakaró zsugorodása most már feltartóztatathatatlan folyamatnak tűnikForrás: Wikimedia Commons

A norvég környezetvédelmi miniszter szerint a politikusok eddig nem mérték fel, hogy valójában milyen kiterjedt problémával állnak szemben.

Literenként 234 műanyagszemcse a sarkvidéki tengervízben

A Norvég Sarkkutató Intézet közelmúltban nyilvánosságra hozott összefoglaló jelentése rámutatott, hogy további kutatásokra lesz szükség, amelyek teljes mélységében feltárják a műanyaghulladék károsító hatásait. A jelentés hangsúlyozta, hogy

a műanyagszennyezés hatását eddig a zooplanktonban, a halaknál, a tengeri madaraknál és az emlősöknél figyelték meg.

 

Az Északi-sark műholdképeForrás: NASA

A kutatók vizsgálatai szerint egy liternyi olvadt északi-sarki jégben akár 234 műanyagrészecske is lehet.

Ez jóval magasabb koncentráció, mint amit a nyílt tengeren tapasztaltak. A jelenséget a kutatók szerint az magyarázza, hogy a jég a víz felszínén alakul ki, és a műanyagszemcsék is ott úszkálnak, így beleépülnek a képződő jégbe.

A műanyag beépül a sarkvidéki táplálékláncbaForrás: RIA Novosti/Valeriy Melnikov

A szakemberek még nem tudják, hogy mennyire veszélyes ez a jelenség. Ugyanakkor aggódnak az Északi-sark élővilágáért, amelyre komoly hatással van a folyamatosan kiolvadó jégből a tengerbe kerülő nagy mennyiségű műanyagrészecske.

Komoly problémát okoz a háztartási műanyaghulladék

Geir Wing Gabrielsen, a norvég tanulmány egyik szerzője rámutatott, hogy a hetvenes évek végén a térségben költő északi sirályhojszák emésztőrendszerében még csekély mennyiségű műanyagrészecskét találtak, de 2013-ban már több mint 200 műanyagszemcse volt a gyomrukban.

A jegesmedve kétrétegű bundája és zsírrétege tökéletes védelmet nyújt a nulla fok körüli vízhőmérséklettel szembenForrás: Biosphoto/© Patrick Kientz / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - - - -/Patrick Kientz

Mint hozzáfűzte, Norvégia déli térségének szennyezettségét

elsősorban a háztartásokból származó műanyag okozza,

a Spitzbergákon azonban a szennyezettség 80 százaléka a halászattal kapcsolatos tevékenységből ered.

Jegesmedve emelkedik ki a jeges víz alól a Hudson-öbölbenForrás: Wildlife Photographer of the Year/Paul Souders Worldfoto

A felmérések azt mutatják, hogy az utóbbi években a halászattal foglalkozók már egyre jobban tisztában vannak a környezetvédelem jelentőségével, különösen azért, mert a szennyezés a megélhetésüket fenyegeti. Az Északi-sark műanyag-szennyezettségének módszeres felmérése még hátravan, a kutatók szeretnének pontos „leltárt” készíteni a helyi lakosok közreműködésével.