Az Adatvadászok című dokumentumfilm-sorozat három magyar klímakutatót mutat be a világ legmagasabb vulkánján, az Ojos del Salado-n, a chilei Atacama-sivatag száraz és hideg területén. Az elszánt csapat 5800 méteres magasságban, extrém körülmények között, oxigénhiányos környezetben végzi munkáját annak érdekében, hogy kiderítse, van-e elegendő víztartalék a kietlen vidéken lakók számára. A mérföldkőnek számító izgalmas projektről szóló háromrészes filmet a nagyközönség először az OzoneTv-n láthatja.

Extrém körülmények között a déli féltekén

A chilei száraz Alpokban emelkedik földünk leghatalmasabb szunnyadó vulkánja, az Ojos del Salado, egy óriási sivatagi hegy. A fagyott és lakatlan környezetet ősi, töményen sós tavak veszik körül. A magyar kutatók arra kíváncsiak, hogy mit eredményez a globális felmelegedés, lesz-e az olvadásból édesvíz.

A magyar kutatóexpedíció tagjai extrém, magashegyi körülmények között dolgoznakForrás: www.kallopeter.hu/Peter Kallo

Ez a helyi lakosok számára stratégiai fontosságú kérdés,

mivel egész évben csak pár napot esik csapadék, de olyankor akkora mennyiségben, hogy az veszélyezteti a környékbeliek életét. A magyar kutatók 2012-ben helyezték ki az első mérőeszközöket a helyszínen.

A fenségesen kietlen Acatama-fennsíkForrás: www.kallopeter.hu/Peter Kallo

Az eredményeket folyamatos munkával tudják csak megszerezni, egy olyan területről, ahol nincsen térerő,

így minden egyes alkalommal személyesen kell megharcolniuk az időjárási körülményekkel és magassággal,

annak érdekében, hogy elsőként vadászhassanak adatokat a Föld legmagasabb információt adó hegyéről.

Egy jó reggeli után ment el a hangom

„Az Ojos del Salado-n viszonylag egyszerű a környezet, szinte nincs növényzet és talaj, leginkább kősivatag veszi körül, a vulkán belseje valahol a magasban, jeget rejt, amiből egyszer majd víz lehet.

Anyaggyűjtés közbenForrás: www.kallopeter.hu/Peter Kallo

Itt lapulnak a változásokat mérő műszereink, már 2012 óta

- mondta Nagy Balázs, az ELTE Földrajz- és Földtudományi Intézetének vezetője, egyetemi docens, a magyar kutatócsapat vezetője.

Dr. Nagy Balázs, a kutatócsoport vezetőjeForrás: www.kallopeter.hu/Peter Kallo

A zsákmányszerzés 4000 méter körül indul és majdnem 7000 méterig tart,

ami nem csak a kutatók, de még az edzett hegymászók számára is megterhelő.

A terepi munka mellőz minden komfortot, és számos megpróbáltatással járForrás: www.kallopeter.hu/Peter Kallo

„Egy jó reggeli után azt vettem észre, hogy egyre nehezebben tudok beszélni és végül teljesen elment a hangom. Ez a folytonos alacsony páratartalom és az erős szél miatt történt, amit a nagy magasság és a sivatagi körülmények nehezítenek tovább” – mesélte Ignéczi Ádám, geográfus.

Adatvadászok – akikre büszkék lehetünk

A futóhomok és az éles sziklák nem csak a gyaloglást, de még az autózást is nehezítik, ugyanis a kutatóknak fel kell juttatniuk a több tonnás műszereket a magasba.

Az Atacama kietlen vadonjábanForrás: www.kallopeter.hu/Peter Kallo

A rendkívüli környezet nem csak őket, hanem a technikai eszközöket is megtréfálja,

így a csoportnak az első nap fel kell dolgoznia, hogy a videófelvételekhez beszerzett drón nem bírja a chilei hegyi levegőt.

Volt, hogy a technika is cserben hagyta a magyar kutatókatForrás: www.kallopeter.hu/Peter Kallo

Rendszeresen meg kell mászni a hegyet, térerő nincs, csak akkor kapjuk meg az adatokat, ha személyesen mi kaparjuk elő a korábban elhelyezett mérőeszközöket"

- mondta Heiling Zsolt, terepi mérnök, A Földgömb magazin kiadójának vezetője.

Zord körülmények között folyik az adatvadászatForrás: www.kallopeter.hu/Peter Kallo

2018 februárjában folytatóik kutatóink adatvadászata, ugyanis az Atacama-sivatagban magyar szakemberek által működtetett Környezetkutató- és Technológiai Központ hosszú távon, folyamatosan biztosítja hazánk szakembereinek jelenlétét Chilében.

A zsákmány az adat, a kihívás a túlélés. Az Adatvadászok izgalmas expedícióját bemutató három kisfilm február 18-án vasárnap 16:20-tól lesz látható az OzoneTv műsorán.