Elég kicsi az esély arra, hogy egyszer a Földnek ütközik Elon Musk múlt héten felküldött űrverdája, ám ez a forgatókönyv sem zárható ki teljesen – állapította meg egy új tanulmány.

A Roadster keringési pályáját vizsgálva kutatók egy csoportja arra jutott, hogy az autó több alkalommal is meg fogja közelíteni a Földet, és az sem zárható ki, hogy egyszer „visszatér majd hozzánk" – írja a Science Alert. A számításokat Hanno Rein, a Scarboroughi Torontói Egyetem csillagásza és munkatársai végezték el: az orbitális dinamika ismeretében azt próbálták megbecsülni, milyen pályán mozoghat majd a jövőben az égi gépjármű.

Minden szükséges szoftver rendelkezésre állt, és mivel múlt héten volt a felbocsátás, úgy voltunk vele, nézzük, mi történhet" – nyilatkozta Rein a Science magazinnak. Szóval előre pörgettük néhány millió évvel a Tesla keringését" – tette hozzá.

Mivel e hosszú idő alatt rengeteg minden történhet és kvázi lehetetlen megbecsülni, útja során milyen gravitációs hatások fogják érni a Teslát, a szimuláció nagyjából a következő képet festette le az autó útjáról: a kocsi elliptikus pályán fog keringeni a Nap körül, és többször keresztezni fogja a Mars, a Föld és a Vénusz pályáját. Több alkalommal is bolygónk közelében fog elhaladni, a legelső ilyenre azonban 2091-ig várni kell. Ami biztató, hogy becsapódástól az elkövetkező néhány ezer évben biztosan nem kell tartani, ám ezt a forgatókönyvet sem lehet teljes mértékben kizárni.

Forrás: MTI/AP/SpaceX

Kaotikus pálya miatt lehetetlen pontosan jósolni

„Mivel a pálya kaotikus, csak statisztikai értelemben tudunk következtetéseket levonni, azt nem tudjuk hajszálpontosan megjósolni, mi lesz néhány ezer év múlva" – mondta Rein a CBS News hírportálnak. A kutatók összesen 240 szimulációt futtattak le, ezek alapján 50 százalék az esély arra, hogy néhány tíz millió éven belül az autó a Földnek ütközzön.

Az idő múlásával a becsapódás kockázata nő, 3 millió évvel később a Földdel való ütközés valószínűsége 11 százalékra nő. Marsi becsapódást egyetlen szimuláció sem mutatott ki, és csak egyetlen teszt szerint fog a jármű – várhatóan 3 millió éven belül - a Nappal „karambolozni".

Ha meg is történik a becsapódás, akkor sem fenyegeti veszély az emberiséget: a roncs nagy része elég a légkörben, csupán kisebb darabok érhetik el a felszínt.

Az eredmények egyelőre nem jelentek meg tudományos folyóiratban, az arXiv.org oldalán viszont megtekinthetők a számítások.